Vijesti

Za prazničnu trpezu u Srpskoj 50 miliona KM

BANJALUKA - Uprkos ekonomskoj krizi, za prazničnu trpezu tokom novogodišnjih i božićnih praznika građani Srpske potrošiće više od 50 miliona maraka! Svaka porodica će, u prosjeku, za hranu i piće, ne računajući pečeno prase, izdvojiti oko 140 maraka.

Oni boljestojeći će 2013. godinu, kao i do sada, dočekati na luksuznim turističkim destinacijama, dok je gro radnika na vrijeme posjetio banke i, uz prilično visoke kamatne stope, osigurao novac za obilježavanje ovogodišnjih praznika!

Tako su oni, koji su odlučili da Novu godinu i Božić proslave u kućnoj atmosferi, već nabavili većinu namirnica kojima će se častiti u narednim danima. Naime, iako je njihov životni standard svake godine lošiji, očigledno je da građani Srpske ni ove godine nisu spremni da se odreknu obilježavanja praznika.

Tržni centri povećali promet

U prilog tome govori i činjenica da veliki trgovački centri biljleže značajan porast prometa u poređenju sa istim periodom prošle godine. U "Merkatoru BL" kažu da je praznična groznica počela već pred Svetog Nikolu, od kada je u velikoj meri povećan broj kupaca i promet

- U našim prodajnim jedinicama zabilježen je značajan porast prometa u odnosu na prethodni mjesec, ali i isti period prošle godine, a najveće gužve svake godine biljležimo dan-dva pred Novu godinu.  Artikli koji se najviše pazare su sve vrste mesa i mesnih prerađevina, alkoholna i bezalkoholna pića, slatkiši i igračke za novogodišnje paketiće, kao i druge namirnice za prazničnu trpezu - kažu u ovom trgovačkom centru.

I prodavci svinja potvrdili su da im se, posebno od 3. januara, pa do Božića, prodaja svake godine udvostruči.

- Kilogram žive vage svinjskog mesa košta četiri marke, a ljudi uglavnom kupuju prasiće od 30 kilograma, od kojih, kad se ispeku, bude oko 15 kilograma mesa. Bez obzira na krizu, početak svake godine, pa i ove, obilježla je velika potražnja za svinjskim mesom - kaže predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Rakulj: Ništa od slavlja!

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da ova populacija nema nijedan razlog za slavlje, ni para da predstojeće praznike proslavi uz bar malo svečaniju trpezu.

- Sa današnjim penzijama zaista je pravo umijeće preživjeti, zbog čega su rijetki oni koji će sebi moći da priušte čak i skromniju gozbu. Za većinu penzionera luksuz je sve osim plaćanja režija, lijekova i kupovine hljeba. Oni koji imaju nešto veće penzije možda će ispeći malo piletine i napraviti koju sarmu, dok će većina i u novogodišnjoj noći večerati što i inače, a to sigurno neće biti nikakvo pečenje - naglašava Rakulj.

Penzioneri poručuju da je novogodišnja trpeza za njih luksuz i da će Novu godinu prespavati, jer nemaju para ni za "redovno" preživljavanje!

Slava na kredit

S druge strane, u Savezu sindikata RS naglašavaju da će čak dve trećine građana Srpske predstojeće praznike proslaviti "na kredit", jer je malo onih koji bez zaduživanja mogu da podnesu teret ovog izdatka.

- To nije nimalo bezazleno, jer će svi oni veoma brzo taj novac morati početi vraćati, i to uz visoke kamate. Većina građana u Srpskoj ionako živi na samom rubu egzistencije, a proslava praznika dodatno će narušiti njihov životni standard - kažu u sindikatu.

Sociolog Ivan Šijaković smatra, međutim, da je u mentalitetu stanovnika Srpske ukorjenjen poriv da svaki praznik dostojanstveno proslave, bez obzira koliko će ih to zadovoljstvo koštati.

- Na ovaj način oni dobrostojećim ljudima iz svog okuženja žele da pokažu da mogu da se nose sa troškovima svetkovanja. Njima je, naime, nedopustivo da budu označeni kao neko ko nema para za proslavu slave, Božića ili Nove godine. Ovakvim načinom razmišljanja i ponašanja, građani RS žele da dokažu da nisu inferiorni u odnosu na druge, prilikom čega sebi djeluju da više vrijede i smatraju da su, bar za vrijeme praznika, ravnopravni sa ljudima koji su daleko boljeg materijalnog statusa - kaže Šijaković.

Minimum 300 KM

U Pokretu potrošača RS dodaju da, proslavljajući praznike, građani Srpske nastoje bar nakratko da zaborave na probleme koji su ih tištili tokom godine. Sekretar ovog udruženja Dragovan Petrović ističe da će svako domaćinstvo koje se odluči za kupovinu svinjske pečenice i malo kvalitetniju i raznovrsniju hranu, za prazničnu trpezu morati da obezbjedi od 300 do 400 maraka.

- Neki su tokom godine štedjeli za ove dane, dok će drugi morati da se zaduže, pa će u narednih nekoliko meseci stezati kaiš, kako bi uspostavili ravnotežu u svojim kućnim budžetima. Na prazničnoj trpezi u svakom slučaju dominira hrana, dok je piće dosta manje zastupljeno - ističe Petrović.

PressRs/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog