Vijesti

Oduzeto 2.875 komada pirotehnike

BANJALUKA - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u dosadašnjim aktivnostima u akciji „Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik“ oduzeli ukupno 2.875 komada različitih pirotehničkih sredstava, najviše petardi i raketa koje su se nezakonito prodavale na ulicama Republike Srpske.

Do sada nisu evidentirani slučajevi povređivanja usljed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Akcija „Petarde nisu igračke“ su podržale i prosvjetno-obrazovne institucije zahvaljujući kojima su policijski službenici održali 287 predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a sve u cilju edukacije djece i mladih o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike.

U cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a RS nastaviće i u narednom periodu kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih prozivoda mora biti u skladu sa važećim propisima.   

 Iz MUP RS  ističu da pozivaju građane da božićne praznike proslave na miran i dostojanstven način i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, niti u zatvorenim prostorijama. Sve ide uz slavlje osim oružja i eksploziva“, kažu u MUP RS.

Upotreba petardi na javnim mjestima kažnjiva je zakonom. Roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupke maloljetnika.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog