Svijet

Nafta jeftinija zbog obimnih zaliha i slabe tražnje

NJUJORK - Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila nakon što je euforija oko postizanja budžetskog dogovora u SAD uglavnom splasnula, a trgovci su usmjerili pažnju ka obimnim zalihama i slaboj tražnji tog energenta.

Cijena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 21 cent na 92,91 dolar za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 30 centi na 112,17 dolara za barel, prenijela je agencija AFP.

Uprkos tome što je u SAD u zadnji čas postignut dogovor kojim je spriječen pad sa "fiskalne litice", analitičari upozoravaju da su pred tom privredom i dalje mnogobrojne prepreke, uključujući i to što je za dva mjeseca pomjeren rok za dogovor oko mjera smanjenja javne potrošnje.

Pored toga, bonitetna agencija "Mudis" je saopštila da bi vrhunska ocjena kreditnog rejtinga SAD-a mogla da bude u opasnosti ako tamošnje vlasti ne preduzmu dodatne korake za smanjenje deficita, koji je tokom svake od prethodne četiri godine premašivao iznos od 1.000 milijardi dolara.

Analitičari očekuju da će podaci statističke službe američkog Ministarstva energetike i Američkog instituta za naftu pokazati rast zaliha "tečnog zlata" u sedmici zaključno sa 28. decembrom za jedan milion barela. Američko tržište je, međutim, "dovoljno snabdjeveno", istakli su stručnjaci.

Zalihe nafte u SAD, koje su u nedjelji zaključno sa 21. decembrom iznosile 371 milion barela, veće su za 15,6 odsto od petogodišnjeg proseka, dok je u istoj sedmici proizvodnja te sirovine iznosila gotovo sedam miliona barela na dan, što je najviše još od decembra 1993. godine.

Tanjug/Frontal  

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog