Svijet

Prejak franak otjerao skijaše!

ŽENEVA - Zbog jakog franka skupa švajcarska skijališta postala su još skuplja, pa su skijaški tereni usred sezone gotovo prazni.

Čak i centri koji su do sada odolijevali svim globalnim krizama, poput Sent Morisa, bilježe drastično smanjenje broja posjetilaca.

Neki skijaški centri su od početka krize 2008. izgubili trećinu gostiju.

I u trgovinskim djelatnostima zabrinutost je sve veća jer, kako kaže statistika, od svakog potrošenog turističkog franka  dvije trećine završe u nekoj od brojnih radnji koje "preplavljuju" skijaške centre.

Gosti iz EU radije odlaze u Austriju ili još povoljnije skijaške centre na istoku Evrope. Pri tome, samo u toku posljednjih nekoliko godina u žičare i brdske vozove investirano je više od 60 miliona franaka, gradnja novih linija je u pripremi, ali to zavisi od broja turista.

Da finansijska kriza u Evropi zadaje muke turističkim radnicima u Švajcarskoj,  vidljivo je iz nevjerovatnog sniženja cijena skijaških "paketa", koja su još do prije koju godinu bila nezamislivo skupa.

Žičare Engadina trenutno, zajedno sa još stotinjak hotela u regionu, nude skijaške karte za trećinu od uobičajne cijene. Tako dnevna karta košta svega 25 franaka, što je gotovo nivo cijena za skijališta u istočnoj Evropi.

Ali, hotelijeri i gastronomi ne mogu da budu tako fleksibilni. NJihovi fiksni troškovi za osoblje su jednostavno previsoki da bi mogli previše da kalkulišu sa  cijenama.

Osim jačanja franka u odnosu na evro, postoje i drugi primjeri kako evropska kriza utiče na broj gostiju u Švajcarskoj. Jedan od njih se odnosi na susjednu Italiju, odakle je proteklih godina dolazio značajan broj turista.

Osim što je i u Italiji finansijska kriza, potencijalni gosti strahuju i od poreskih inspektora koji, u potrazi za bogatim Italijanima, ne prezaju ni od neobičnih metoda.

Postoje informacije o tome da italijanska poreska uprava na graničnim prelazima bilježi registracije skupljih automobila, pa provjerava imena žitelja skupljih apartmana u Sent Morisu, a kasnije gleda koliki  su porez prijavili kod kuće.

To mnoge koji imaju šta da sakriju primorava na odluku da ostanu kod kuće ili barem da odu na skijanje negdje gdje nisu u fokusu italijanskih poreskih službi - navodi "Dojče vele".

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog