Svijet

Sarkozi od Gadafija dobio više od 50 miliona evra

LONDON - Postoje materijalni dokazi da je bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi primio više od 50 miliona evra od nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija, piše danas list "Independent", pozivajući se na izvore bliske istražnom sudiji u Francuskoj.

Londonski dnevnik navodi da je poslovni čovjek libanskog porijekla Zijad Takijedin, koji je u protekle dvije decenije bio zadužen za razne vrste transakcija između Francuske i Bliskog istoka, rekao francuskom sudiji da je Sarkozi primao novac od Gadafija i da je ukupno dobio više od 50 miliona evra.

Tu tvrdnju je 2011. godine iznio i jedan od sinova svrgnutog i ubijenog libijskog lidera, Saif al Islam, neposredno prije pada režima u Tripoliju, čijem su rušenju doprinijeli i vazdušni napadi francuskih i britanskih snaga.

Takijedin je, navodno, rekao sudiji da može da mu pokaže pisane dokaze da je Sarkozijevu prvu predsjedničku kampanju, 2006-2007. godine, u velikoj mjeri finansirao Tripoli, piše list.

Isplate su se, prema njegovim riječima, nastavile i kada je Sarkozi postao predsjednik Francuske. Izvori bliski Sarkoziju odbacili su te navode kao sramne, navodi se u članku.

Libanski biznismen je pod istragom zbog sumnje da se godinama bavio organizovanjem prodaje oružja, za šta je uzimao proviziju, uključujući prodaju francuskog naoružanja Saudijskog Arabiji.

Takijedin je danas priznao da su optužbe koje je iznio na Sarkozijev račun dio dogovora koji je postigao sa francuskim tužilaštvom.

Njegovi navodi mogu da izazovu potrese na francuskoj političkoj sceni pošto je Takijedin imao bliske poslovne i prijateljske odnose ne samo sa bivšim predsjednikom, već i drugim istaknutim francuskim političarima, među kojima sadašnjim liderom Unije za narodni pokret (UMP) Žan-Fransoa Kopeom.

Sarkozijeva UMP je 2007. godine već bila izložena optužbama za nezakonito uzimanje novca za kampanju od najbogatije Francuskinje, Lilijan Betankur.

Srna/Frontal

Komentari
Blog