Kultura

Monika Beluči na Kustendorfu

Počasna gošća Šetog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf biće slavna italijanska glumaca Monika Beluči. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 16. do 22. januara 2013. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta International“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kao i predhodnih godina, Festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.

 

TAKMIČARSKI PROGRAM – Dvadesetosam filmova iz Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske takmičiće se za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Raznolikost tema i žanrova, kao i zavidan kvalitet pristiglih filmova obećavaju da će nadmetanje za nagrade biti uzbudljivo i neizvesno. Međunarodni žiri čine izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica žirija) , američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser docent. Dr. Oleg Jeknić. Nagradu za najbolju kameru ”Vilko Filač” ove godine će dodeliti: dobitnik nagrade Oskar, poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski, poznati češki kamerman Martin Šec i Svetolik Mića Zajc, proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka. Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

 

RETROSPEKTIVA VELIKANA je program posvećen Džang Jimou jednom od najznačajnijih filmskih autora današnjice koji će, kao gost Kustendorfa, nakon projekcija svojih filmova održati nekoliko radionica. U okviru ovog programa biće prikazani filmovi Ni jedan manje (1999) koji je osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i Podigni crvenu svetiljku (1991) koji je na istom festivalu 1991. godine osvojio Srebrnog lava i bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja.

 

SAVREMENE TENDENCIJE je program u kojem se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljaju njihovi autori – gosti festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. U sedam festivalskih dana biće prikazana ostvarenja kao što su: Cvetovi rata - Džang Jimoua, film Bena Zejtlina - Zveri južnih divljina koji je 2012. godine osvojio nagradu  „Camera d'Or“ za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Kanu i Veliku nagradu žirija na filmskom festivalu Sandens; I ja, takođe – Alekseja Balabanova; italijanski film Rijaliti – Matea Garonea koji je osvojio nagradu Gran Pri na Kanskom filmskom festivalu 2012. godine i Araf – negde između turske režiserke Ješim Ustaoglu. Film 7 dana u Havani predstaviće palestinski režiser Elija Sulejman, jedan od sedmorice slavnih reditelja okupljenih oko ovog projekta.

 

EVERGRIN program će nas podsetiti na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlih vremena, kao što je film Petera Gotara iz 1982. godine Vreme je stalo, koji će, kao specijalni gost Kustendorfa nakon projekcije filma održati predavanje. U okviru ovog programa imaćemo priliku da vidimo filmove jednog od najznačajnijih poljskih autora Kšištofa Kišlovskog –– Kinoamater iz 1979. godine i Kratki film o ubijanju iz 1988. Godine. Takođe, u ovom progamu će biti prikazano višestruko nagrađivano ostvarenje Ronilačko odelo i leptir u režiji Džulijana Šnabela na kojem je kao snimatelj radio gost festivala i član žirija Januš Kaminski.

 

NOVI AUTORI – je program koji predstavlja debitantske dugometražne filmove autora koji svojim specifičnim filmskim jezikom postepeno osvajaju svet filma. Imaćemo priliku da pogledamo otkriće filmskih kritičara ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala Ona ne želi da spava sama mlade meksičke režiserke Natalije Berištajn, zatim film Nefudbal mladog ruskog umetnika Konstantina Smirnova i Jednostavno je film Sonje Karpunine koja je 2011. godine pobedila u Takmičarskom programu festivala Kustendorf.

 

MUZIČKI PROGRAM - Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti brojnih muzičkih grupa upotpuniće sada već svima znanu atmosferu noćnog života Kustendorfa. U okviru ovog programa nastupaće: Francusko - srpska atrakcija Nemanja Radulović i Devils Trils, Debu sur le zank iz Francuske, Dejan Petrović Big Bend iz Srbije, Trio Balkanske žice iz Srbije, Radio Zastava iz Italije i Če Sudaka iz Španije.

 

IZLOŽBA - Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2013 u saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa predstaviće izložbu posvećenu sećanju na jednog od najpoznatijih poljskih režisera Kšištofa Kišlovskog (1941 - 1996) , pod nazivom KŠIŠTOF KIŠLOVSKI, ZNACI I SEĆANjE. Ova multimedijalna, biografska i retrospektivna izložba biće otvorena za posetioce, svakodnevno za vreme trajanja festivala, u drvengradskoj galeriji  „Macola“,

 

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2012 će ugostiti proslavljene autore i glumce, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma. 

(kustendorf-filmandmusicfestival.org/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog