Vijesti

Državni vrh Srbije postigao dogovor o KiM

BEOGRAD - Predsjednik Srbije i Vlada postigli su dogovor o dva dokumenta o Kosovu i Metohiji - rezolucija ide pred poslanike, platforma neće izlaziti u javnost

Kako je rekao predsjednik Tomislav Nikolić poslije sednice, Vlada je usvojila dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i drugi obavezujući dokument - platformu, koja prema riječima premijera Ivice Dačića neće izlaziti u javnost.

"Proteklo je mnogo vremena, ono što danas radimo je minimum onoga što smo mogli da dobijemo prije nekoliko godina, a maksimum onoga što ćemo moći da dobijemo za nekoliko godina", rekao je poslije zajedničke sednice državnog vrha Nikolić.

On je istakao da sve što bi bilo rađeno ispod nivoa rezolucije koja će ići pred srpske poslanike ne bi bilo dobro za Srbiju, a naveo je i da je do "ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini", doveladanašnja opozicija, a bivša vlast.

"Djelimično sam smiren, nosio sam veliki teret mnogo godina, obavezu koju sam preuzeo od momenta izbora u dogovoru sa predstavnicima vlade. Ja sam je danas ispunio, a ostaje da građani shvate kakva nas iskušenja čekaju, kako smo rastrzani između onoga što moramo, što treba da uradimo...", rekao je Nikolić.

On je dodao i da se nada da će poslanici shvatiti kakva je odgovornost pred njima.

Sjednica je, prema najavama čelnika koalicije, trebalo da bude održana u utorak, ali nije formalno ni zakazana iz tehničkih razloga i potrebe za da se još vremena posveti dogovorima o konačnoj verziji.

Drugi dokument sadržaće jasne instrumente za nastavak dijaloga, a kako su prenijeli beogradski mediji biće obavezujući za pregovarača - premijera Dačića.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u dijalogu mora da prati i napredak Srbije na putu evrointegracija, zatim rješavanje statusa severa pokrajine, kao i posebne garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Prema saznanjima Tanjuga, nadležni u Vladi su u ponedjeljak uveče dobili nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsjednika, ali je trebalo vremena da se usaglase stavovi, između ostalog i o tome hoće li biti direktnog pozivanja na platformu, ili će se izbjeći formalno pominjanje tog pojma, kao i da li će dokument sadržati dio sa obrazloženjima.

Predsjednik Tomislav Nikolić je ranije rekao da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu i Metohiji, ali da ispod toga ne smije da ide.

Nikolić je objasnio da će na zajedničkoj sjednici Vlada usvojiti platformu i da će na osnovu nje predložiti rezoluciju, koja će potom ići pred poslanike.

"Očekujem da u petak bude sjednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred cijelim svijetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

Tanjug/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog