Vijesti

Dodik: Ne smijemo zaboraviti žrtve podnesene u stvaranju RS

BANJALUKA - Republika Srpska proslavila je Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana. U Sabornom hramu Hrista Spasitelja održana je svečana liturgija.

Dan Republike Srpske i krsna slava Sveti Stefan proslavljeni su nizom manifestacija u više gradova, a centralna svečanost tim povodom upriličena je u Kulturnom centru "Banski dvor", u Banjaluci, gde je održana akademija pod nazivom "Iz Srpske s ljubavlju" i dodjeljeno ordenje zaslužnim građanima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske da je Srpska stabilna i jača nego što je bila prije nekoliko godina i pozvao na jedinstvo oko ključnih nacionalnih interesa.

"Ne moramo se slagati u svim detaljima i metodama, jer to je normalno u parlamentarnim demokratijama, u kojima se vlast dobija i gubi na izborima, a ne na ulici", rekao je predsjednik RS i pozvao na "visok stepen jedinstva svih relevantnih političkih i društvenh faktora u pogledu ključnih društvenih, republičkih i nacionalnih interesa".

Dodik je rekao da Srpskoj nikada nije bilo lako, ali da je narod smogao snage da prevaziđe sve teškoće, svjestan potrebe njenog stvaranja i očuvanja.

Želimo da Republika Srpska bude vječna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo da Srpsku sačuvamo za naše potomke, koji nikada ne smiju zaboraviti žrtve podnesene u njenom stvaranju, i da ih se sjećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem", naveo je Dodik.

On je ukazao da su za stvaranje Srpske mnogi dali živote, a njihove porodice ostale su trajno ožalošćene.  Republika im to nije zaboravila i nikada neće zaboraviti", rekao je predsjednik RS.

Dodik je podsjetio da je, pokrenuvši politički pokret za odbranu srpskog naroda, stvarajući Srpsku u procesima raspada bivše Jugoslavije, tadašnje političko i vojno rukovodstvo Srpske imalo čvrsto uvjerenje da je stvaranje Republike Srpske garant opstanka Srba na ovim prostorima.

Potvrđen kontinuitet RS

Prema njegovim riječima, Dejtonskim mirovnim sporazumom okončan je građanski rat u BiH, ali i potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma.

"Vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu naš je politički pravac. To znači da je za svaku odluku na nivou BiH potreban prethodni sporazum strana, kao što je i predviđeno važećim Ustavom, a strane su Republika Srpska i Federacija BiH", rekao je Dodik.

Ističući da je jedina samoodrživa zajednica u BiH, on je napomenuo da Srpska neće pristati da trajno sprovodi odluke koje su nametnuli visoki predstavnici, donesene na neustavan i nezakonit način, protivno njenim interesima.

Dodik je kazao da Srpska poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH uspostavljen slovom , a ne duhom Dejtonskog sporazuma.

"Ali, isto tako zahtjevamo da se poštuju i naša prava, kao konstitutivnog naroda i Republike, koja je svoj suverenitet unijela u BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da je Republika danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, da ima aktivan odgovor na sva aktuelna pitanja, te da se njen stav poštuje na regionalnom i širem planu.

"Uspostavili smo partnerske odnose sa svim državama u regionu, održavamo kontakte, dijalog i saradnju u kapacitetu koji nam je dat Ustavom i Dejtonskim sporazumom sa svim ključnim svjetskim faktorima od EU, SAD, Rusije do Kine, Izraela i islamskih zemalja", navodi Dodik.

On je napomenuo da saradnja sa bratskom Srbijom, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, i dalje ostaje prioritet, a da će se toj saradnji u narednom periodu dati novi podsticaji.

Dodik kaže da evropske integracije ostaju jedan od strateških pravaca, ali ne po svaku cijenu, i da se ne mogu koristiti za modeliranje i promjenu političkog sistema u BiH.

RTS/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog