Vijesti

U Sarajevu saobraćajni haos

SARAJEVO - Većina radnika sarajevskog GRAS-a se oglušila o poziv novoimenovanog vršioca dužnosti direktora preduzeća Hasana Bašića da se obavezno odmah javi na radna mjesta, te je jutros nastavljen štrajk vozača trolejbusa i tramvaja, zbog čega u Sarajevu vlada saobraćajni haos.

Građani su prinuđeni da traže alternativne načine prevoza, jer mali broj radnika GRAS-a, koji podržava Bašića, nije u stanju da odgovori potrebama stanovnika Sarajeva za prevozom.

"Još grupa radnika sprečava izlazak vozila na ulice, tako da još nismo u mogućnosti da na linije uputimo određeni broj trolejbusa. Na trasi tramvajskog saobraćaja uveli smo nekoliko autobusa, određeni broj je upućen i u prigradska naselja, ali s obzirom da su nam trolejbusi u blokadi, zvali smo i policiju da interveniše da i taj dio saobraćaja stavimo u funkciju", izjavio je Bašić jutros za Radio BH1.

Prema njegovim riječima, za sada neće biti ništa od pokretanja tramvajskog saobraćaja.

Iako je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici donijela zaključak da se odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na teritoriji Kantona, radnici u štrajku nemaju namjeru da se vrate na posao.

U krugu GRAS-a od juče je okupljeno više od 100 radnika koji su povukli vozila sa ulica Sarajeva i blokiraju njihovo ponovno stavljanje u funkciju, izražavajući nezadovoljstvo ponovnim imenovanjem Bašića za direktora GRAS-a.

Štrajkači ne odustaju od zahtjeva za njegovom smjenom, što je potvrdio i zamjenik predsjednika sindikata GRAS-a u komunalnoj privredi Amir Muminović. "Ako se Bašić povuče sa funckije direktora, vjerovatno će i saobraćaj u Sarajevu krenuti prema rasporedu", rekao je Muminović.

Štrajk ne podržava sindikat vozača GRAS-a, jer smatra da za to nema racionalnog razloga. Predsjednik sindikata vozača GRAS-a Nazif Dacić ocijenio je da je riječ o "anarhiji sindikata komunalne privrede" i pozvao kolege da se vrate na posao.

Zbog nenajavljenog štrajka GRAS-a, Vlada Kantona Sarajevo sinoć je održala vanrednu sjednicu. Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković ocijenio je da je štrajk nelegalan i da se ova vrsta anarhije neće tolerisati, dodajući da će protiv radnika u štrajku biti podignute krivične prijave.

Vlada je zaključila da hitno treba uspostaviti tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na cijeloj teritoriji Kantona i u tom smislu angažovati sve radnike GRAS-a koji su neophodni za javni prevoz.

Vlada traži da se angažuje kompletna služba obezbjeđenja s ciljem zaštite komunalnih objekata i sredstava od eventualnog devastiranja uz punu saradnju sa pripadnicima MUP-a Kantona, kao i da se utvrde razlozi nastanka nenajavljene i nezakonite obustave saobraćaja i protiv odgovornih lica pokrenu odgovarajuće materijalne, krivične i disciplinske mjere.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog