BiH

Pada cijena nafte u svijetu, kod nas raste

Cijene nafte i naftnih derivata u svijetu bilježe pad, dok su na tržištima zemalja zapadnog Balkana, one rasle.

Cijene nafte u svijetu od početka godine pale na 90 USD po barelu, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina. Ipak, u zemljama regije sniženje cijena goriva, osim u Srbiji, nije zabilježeno, prenosi SEEbiz.

U Hrvatskoj je gorivo dodatno poskupjelo, a distributeri najavljuju rast cijena nafte i naftnih derivata ove sedmice i u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, Duljko Hasić, smatra da je padom cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu definitivno potvrđena teška ekonomska kriza globalne ekonomije. On predviđa i da u ovoj godini neće biti privrednog i rasta potrošnje energenta, dok je proizvodnja u toj oblasti povećana.

"Imamo dva ključna momenta, loše prognoze ekonomskog rasta s jedne strane i veću proizvodnju ključnih aktera na tržištu, odnosno eksploataciju izvorišta vezano za one zemlje koje diktiraju količinu proizvodnje”, rekao je Hasić za agenciju Anadolija.

On očekuje da će cijena nafte na svjetskom tržištu dodatno padati, jer je previsoka za postojeći ekonomski razvoj i rast. Uprkos padu cijena nafte na svjetskom tržištu, vozači u većini zemalja zapadnog Balkana kupovaće skuplje gorivo. Cijena benzina BMB 95 u BiH trenutno iznosi 1,2 eura, a BMB 98 1,22 eura, koliko košta i litar dizela. Ž

Gorivo je u Evropi i dalje najskuplje u Norveškoj, koja takođe bilježi manji pad u odnosu na april prošle godine. Za litar Eurosupera 95 u toj zemlji potrebno je izdvojiti 1,98 eura, dok Eurosupera 98 košta 2,05 eura. Litar dizela u Norveškoj iznosi 1,84 eura.

Najniže su cijene i dalje u naftom bogatoj Rusiji koja je zabilježila rast, tako da Eurosuper 95 i dizel koštaju 77 centi po litru, a Eurosuper 98 86 centi.

RSE/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog