Region

Kubanske vakcine za prvih 36 oboljelih od raka

BEOGRAD - Za 36 od ukupno 130 pacijenata iz Srbije, koji su stali u red za vakcinu ”cimavaks EGF”, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak u poodmakloj fazi, rezervisana je terapija za karcinom pluća, saznaju ”Novosti”.

Oni, međutim, još čekaju dozvolu za uvoz. Dokumentaciju je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) prvo podneo Medicinski sistem Beograd, a zatim i ”Galenika” a. d. U spoljnotrgovinskoj firmi ”Vama”, koja zastupa Kubanski centar za molekularnu imunologiju (CIMAB), kažu da su ”birokratske zavrzlame” jedini razlog što oboljeli od raka pluća još nisu dobili lijek. U ALIMS, međutim, tvrde da su podnijeti zahtjevi za uvoz ”cimavaksa EGF” - nepotpuni.

- Jedva smo uspjeli da rezervišemo vakcinu za 36 pacijenata, jer je zbog velike potražnje nema, a sada nikako da dobijemo dozvolu za uvoz - kaže, za ”Novosti”, Zoran Vujović, vlasnik firme ”Vama”. - Samo prikupljanje dokumentacije za uvoz lijeka koji nije registrovan na našem tržištu je komplikovano, jer se sve radi pojedinačno za svakog pacijenta. Mi smo to sve u dva navrata odradili, ali je ALIMS oba puta stavio potpuno nerazumne primjedbe. Po zahtjevu koji je podnijela ”Galenika” rečeno je da uvozna dozvola ove fabrike nije usklađena sa propisima iz 2008. godine, a ”Galenika” maltene svakog dana nešto uvozi, što dokazuje da uvozna dozvola ni u kom slučaju ne može da bude problematična.

Inače, vakcina, koja je ljetos koštala 250, sada košta 300 evra. Daje se na 14 dana, ukupno dvadesetak injekcija, što znači da liječenje košta oko 6.000 evra.

U ALIMS je ”Novostima” u utorak rečeno da nijedan od podnijetih zahtijeva za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, od kojeg u Srbiji godišnje oboli 6.400, a umre 4.600 ljudi, računajući i karcinom bronha, zapravo - nije odbijen.

- Zahtjevi za uvoz kubanskog preparata ”cimavaks”, podnijeti od strane Medicinskog sistema Beograd i ”Galenike” a. d. nisu završeni, i dalje su u postupku - kaže Aleksandar Tucović, ovlašćeni za postupanje po zahtjevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u ALIMS.

- Podnosiocima zahtjeva je u zakonski predviđenom roku tražena dopuna dokumentacije koja još nije dostavljena.

Zoran Vujović, međutim, tvrdi da se kod nas stvari ”bespotrebno komplikuju i usporavaju”:

- To potvrđuje i činjenica da je Hrvatska agencija za lijekove prihvatila i da obrađuje isti dosije za ”cimavaks”, koji je ALIMS, kada joj je bio podnijet, ocijenila kao nekompletan. Zbog sporosti birokratije moglo bi se desiti da se ova kubanska vakcina prije registruje u Hrvatskoj nego u Srbiji.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog