Svijet

Nova tranša pomoći za Grčku od 9,2 milijarde evra

BRISEL - Zemlje članice evrozone daće zeleno svijetlo odmrzavanju tranše pomoći Grčkoj od 9,2 milijarde evra u narednih nekoliko dana, što je samo formalnost jer su vlasti iz Atine već ispunile zahtjeve povjerioca, prenosi AFP na osnovu neimenovanih izvora Evropske unije (EU).

Tranša od 9,2 miljarde je samo dio pomoći od 49 milijardi evra koju su predstavnici EU odobrili Grčkoj u decembru. Prvi paket pomoći od 34 milijardi evra je već isplaćen. 

- Tih 9,2 milijarde treba da budu odmrznute u januaru i to je samo formalnost jer je politička odluka već donijeta u decembru, saopštio je neimenovani izvor iz EU, precizirajući da je jedini uslov bio da vlasti iz Atine nastave sa preduzetim reformama poštujući rokove koje im je propisala  "trojka" povjerioca, EU, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB).   

Kako prenosi AFP, citirajući neimenovani evropski izvor, pitanje odmrzavanja tranše pomoći od 9,2 milijarde eura biće na dnevnom redu sastanka ministara finansija eurozone u ponedjeljak u Briselu, a formalna odluka biće donijeta krajem januara na vijeću direktora Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), u čijem sastavu su direktori Uprava trezora 17 članica eurozone.

Fena/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog