Vijesti

Sindikat BHRT-a najavljuje štrajk

SARAJEVO - Upravni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u javnim RTV servisima (RTV FBiH i BHRT), očajan stanjem na BHRT-u, najavljuje štrajk, ali će konačnu odluku o tome donijeti danas, prenosi Glas Srpske.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata Mirza Huskić je najavio da će na današnjoj sjednici biti donesena odluka o štrajku i o daljim koracima.

- Sporno nam je to što je odnos plata katastrofalan, pa pojedini direktori primaju po deset ili 12 najnižih plata zaposlenih u BHRT-u, a možda i više jer se ti iznosi kriju - rekao je Huskić i dodao da je problem i što se rukovodstvo BHRT-a oglušuje na sve zahtjeve Sindikata, a pravilnike i odluke donosi bez njihovog učešća i znanja.

- Već mjesecima se oglušuju na naše zahtjeve da se isprave Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnik o platama i naknadama. Novac se troši neracionalno, iako je kuća u dugovima - rekao je Huskić.

Na informacije koje su se pojavile posljednjih dana da menadžment BHRT-a planira otpuštanje nekoliko stotina zaposlenih, Huskić je rekao da nema saznanja o tome.

BHRT godinama grca u gubicima, a prema Izvještaju o radu za 2011. godinu, akumulirani gubitak ovog javnog servisa dostigao je 21,7 miliona maraka.

U izvještaju koji je juče usvojila Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH, BHRT je u 2011. godini ostvarila ukupne prihode od 42,1 milion, a rashode od 41,8 miliona, tako da je ostvarila dobit od 315.400 maraka.

I pored činjenice da je izbjegnut negativan bilans, ostali su veliki dugovi kada je riječ o obavezama i potraživanjima.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i veze Staša Košarac rekao je “Glasu Srpske” da su i uređivačka politika i finansijsko poslovanje BHRT-a diskutabilni.

- Imamo negativan stav kada je riječ o poslovanju i radu BHRT-a i to će pitanje dugo biti na dnevnom redu institucija BiH - rekao je Košarac.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog