Vijesti

Cijeli svijet prizemljuje boeinge 787 zbog kvarova

TOKIO – Evropske, američke, japanske, indijske i čileanske vlasti odlučile su u četvrtak privremeno zabraniti letove Boeinga 787 Dreamlinera nakon više incidenata, što predstavlja težak udarac za američku kompaniju koja tvrdi da je uvjerena u sigurnost svoje letjelice.

Boeing 787, koji je zadnjih sedmica imao nekoliko kvarova, mora ostati na tlu do nove odluke, izjavio je japanski pomoćnik ministra saobraćaja, spominjući potrebu da se zajamči prije svega sigurnost baterija i druge opreme.

Američka savezna vazduhoplovna uprava (FAA) ranije je zatražila da svi Dreamlineri registrovani u SAD-u ne lete dok se čeka potvrda njihove sigurnosti. Ta se naredba odnosi na United Airlines, jedinu kompaniju koja trenutno ima 787 u svojoj floti, i to šest primjeraka.

- Slijedeći odluku FAA, Boeing 787 neće smjeti uzletjeti dok se ne zajamči sigurnost baterija, kazao je japanski pomoćnik ministra Hiroshi Kajiyama.

U Indiji su vazduhoplovne vlasti učinile isto u četvrtak.

- Zatražili smo od Air Indije da ostave na tlu šest Dreamlinera nakon što smo dobili preporuku američkih saveznih vazduhoplovnih vlasti zbog sigurnosti, kazao je generalni direktor civilnog vazduhoplovstva Arun Mishra.

Air India je kupio 27 Dreamlinera u okviru ulaganja od nekoliko milijardi dolara 2005. radi moderniziranja flote. Dosad je isporučeno šest aviona.

Direktor Boeinga, Jim McNerney, reagovao je na te događaje u saopštenju objavljenom nakon odluke američkih vlasti.

- Preduzećemo sve potrebne mjere sljedećih dana kako bi naše klijente i putnike uvjerili u sigurnost 787 te kako bi letjelice ponovno bile stavljene u pogon, reagovao je McNerney.

- Imamo povjerenja u činjenicu da je 787 siguran, kazao je on.

Agencije/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog