Vijesti

Milanović odbio da se sretne s prvim čovjekom Gasproma

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović odbio je da primi čelnog čovjeka najveće ruske firme Gasprom i jednog od najmoćnijih ljudi u svjetskom energetskom biznisu Alekseja Milera, koji je juče u Zagrebu potpisao dokument o saradnji sa hrvatskom firmom Plinacra.

Kako piše "Večernji list", u Zagrebu je juče potpisan akcioni plan o zajedničkom ulaganju Gasproma i hrvatskog Plinacra u gradnju priključka na gasovod Južni tokom vrijedan 60 miliona evra, ali je taj događaj ostao u sjenci odbijanja Milanovića da primi Milera.

Milera je, kako piše list, primio predsjednik Ivo Josipović, a Vladu Hrvatske je predstavljala potpredsjednica i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Pozivajući se na nezvanične izvore u ruskoj delegaciji, list navodi da su predstavnici Gasproma bili neprijatno iznenađeni, pa je inače vrlo konstruktivan dvodnevni susret hrvatskih državnika i čelnika najveće svjetske kompanije za proizvodnju plina i najveće ruske kompanije uopšte završio u pomalo čudnom tonu.

Vlada Hrvatske se tim povodom nije zvanično oglasila, a hrvatski mediji su nezvanično javili da je Milanović odbio Milera “zato što se nije blagovremeno najavio”.

Doduše, moguće je i da je Milanović smatrao kako Miler u protokolarnom smislu nije adekvatan sagovornik, piše list i dodaje da ako je to slučaj, onda je riječ o pogrešnoj procjeni premijera.

Jer, ukazuje se, da iako formalno nije politički funkcioner, Aleksej Miller politički spada među najmoćnije Ruse.

On je, kako se navodi, već dugo jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kao šef Gasproma - koji je u državnom vlasništvu - sasvim sigurno ne bi došao u zvaničnu posjetu Hrvatskoj da za to nije imao podršku oficijelne ruske politike.

Tim prije je, kako e ukazuje, Miler juče u Zagrebu boravio i kao nezvanični Putinov izaslanik, koji, ipak, na kraju nije imao priliku da razgovara sa premijerom Milanovićem.

Inače, Miler je tokom proteklih pet godina posjetio dvadesetak država srednje i istočne Evrope i Bliskog Istoka i sastao se sa premijerima Itaije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Češke Republike, Slovačke, Moldavije, Grčke, Izraela, jordanskim kraljem, katarskim emirom i predsjednicima vjerovatno svih bivših sovjetskih srednjoazijskih država.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog