Vijesti

U ponedjeljak djelimičan štrajk

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i predstavnici Sindikata uprave Republike Srpske nisu postigli saglasnost u vezi sa povećanjem cijene rada na 110 KM i prolongiranja primjene Zakona o platama za zaposlene u javnim službama dok se ne utvrdi cijena rada za ove radnike i donesu podzakonski akti, pa će neke uprave i upravni organi stupiti u štrajk u ponedjeljak, 21. januara.

Rešićeva je nakon drugog dijela pregovora u vezi sa generalnim štrajkom sa predstavnicima Sindikata uprave Republike Srpske rekla novinarima u Banjaluci da u ponedjeljak, 21. januara, u štrajk neće stupiti trećina institucija.

Ona je precizirala da u štrajk neće stupiti sindikalne organizacije Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja, Fonda dječije zaštite, Zavoda za zapošljavanje, Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Turističke organizacije Republike Srpske.

"Sindikalna organizacija Ministarstva uprave i lokalne samouprave izjasniće se do ponedjeljka", dodala je Rešićeva.

Ona je ponovila da Vlada Republike Srpske nije vršila pritisak na sindikalne organizacije da idu ili ne idu u štrajk.

Rešićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske ostala pri svojim stavovima u vezi sa smanjem plata, jer samo na taj način može isplatiti svih 12 plata u godini radicima zaposlenim u javnoj upravi.

"Na sastanku smo iskazali spremnost da svaki mjesec analiziramo prihode u Budžetu Republike Srpske i ukoliko bude prostora da ponovo u skladu sa tim prihodima otvorimo mogućnost razgovora o promjeni politike plata", istakla je Rešićeva.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da na današnjem sastanku nije postignut nikakav dogovor, te da sindikat ostaje pri svojim zahtjevima, a to je potpisivanje nove cijene rada od 110 KM u skladu sa Zakonom o platama, kao i prolongiranje primjene ovog zakona dok se ne utvrdi cijena rada za zaposlene u javnim službama.

On je ponovio da Vlada Republike Srpske u proteklih pet godina nije nijednom potpisala cijenu rada, iako je zakon na to obavezuje.

"Za Zakon o platama treba da budu urađeni podzakonski akti, a do sada nije nijedan urađen, te tražimo prolongiranje primjene tog zakona dok se ne utvrdi cijena rada i donesu podzakonski akti", rekao je Vrhovac.

On je istakao da zbog toga radnici zaposleni u upravi Srpske, koji su donijeli odluke o štrajku, definitivno u ponedjeljak, 21. januara, kreću u generalni štrajk.

"Štrajk će biti proveden u svim institucijama koje su donijele odluku o štrajku uz minimum procesa rada, a to je u organima uprave oko 30 odsto", rekao je Vrhovac.

On je naglasio da se neke od institucija nisu odlučile na štrajk jer je, kako je rekao, bilo raznih pritisaka na radnike.

"Mi nismo ni očekivali da bilo ko štrajkuje u Vladi Republike Srpske. Ti ljudi ne smiju ni da se jave, a kamo li da štrajkuju. Svaki direktor uprave i upravne organizacije vršio je pritisak na zaposlene da ne štrajkuju", tvrdi Vrhovac.

On kaže da su svi oni koji su se izjasnili da neće štrajkovati rekli da podržavaju sve aktivnosti sindikata u borbi za njihova prava, što je, prema njegovom mišljenju, dokaz da je na ove radnike vršen pritisak.

Vrhovac je rekao da se može reći da je štrajk uspio onda kada on da rezultat, što ne znači da će radnici zaposleni u upravi štrajkovati dva, tri ili više mjeseci.

On je dodao da se štrajk mora okončati, te da će svi granski sindikati zajedno donositi odluke o dužini štrajka, kao i o daljim aktivnostima.

Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za 10 odsto u prosvjeti i policiji i dodatnih 10 odsto u upravi i pravosuđu.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog