Intervju

Tepšić: Žene bi u politiku unijele novu perspektivu

O problemu nedovoljne zastupljenosti žena u politici, kao i aktivnostima koje sprovode u Vladi Republike Srpske, razgovarali smo sa Dijanom Tepšić, portparolkom Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova.

Koji su glavni razlozi slabe zastupljenosti žena u politici u RS?

Ravnopravno učešće žena i muškaraca u političkom i javnom životu je jedan od uslova demokratije. Međutim, žene su i dalje upadljiva manjina u političkom i javnom životu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Ženama je formalno-pravno osigurana ravnopravnost i mogućnost da biraju i budu birane bez diskriminacije putem javnih izbora, da ravnopravno učestvuju u raspodjeli funkcija vlasti i na mjestima odlučivanja, u svim javnim tijelima i odborima putem imenovanja, postavljenja, delegiranja, da predstavljaju svoje vlade na međunarodnom nivou i da su ravnopravne na političkoj sceni, međutim postoje i dalje ukorijenjene tradicionalne predrasude i prepreke i stav društva da ženama nije mjesto u javnoj, već u privatnoj  sferi. Brojne prepreke otežavaju ženama ulazak u područje politike i javnog odlučivanja.  Društvena i rodna podjela rada su takve da stvaraju veliku opterećenost žena poslovima iz domena ekonomije brige (kućni poslovi, briga o drugima, o djeci, starima, bolesnima i odraslim članovima porodice), a ta velika opterećenost u privatnoj sferi veoma utiče na njihove mogućnosti i postignuća u javnoj sferi.

Na koji način ćete u narednom periodu ohrabriti žene da se više uključuju u politički život?

Gender centar Vlade RS stalno radi na podizanju svijesti i sprovodi razne aktivnosti i događaje u cilju dostizanja rodne ravnopravnosti u svim oblastima života i rada, pa tako i u oblasti političkog i javnog života, koja je jedna od prioritetnih oblasti u radu Gender centra Vlade RS. Naravno kampanje za povećanje učešća žena u političkom i javnom životu, kao i istraživanja i analize se sprovode periodično, ali sve aktivnosti, događaje, edukacije, promotivne aktivnosti koje provodimo imaju za cilj između ostalog i dostizanje rodne ravnopravnosti u oblasti političkog i javnog života.

Da li žene mogu da unaprijede političku klimu u RS i BiH ukoliko bi došle u poziciju da preuzmu ključne funkcije upravljanja i odlučivanja?

Političko djelovanje žena se može postići stvaranjem institucionalnih i društvenih uslova kako bi zaista dijelile odgovornost donošenja odluka. Za to treba ispuniti tri uslova: ravnopravna podjela rada, jednake šanse za napredovanje u karijeri i ravnopravna raspodjela porodičnih odgovornosti. Planovi i programi mjera za ravnopravno učešće žena i muškaraca u političkim strankama, u skladu sa Zakonom o ravnopravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini, promocija rodne ravnopravnosti u tijelima stranke, te na izbornim listama i u kampanjama, podrška ženama kandidatkinjama u izbornom procesu i druge mjere, kao praksa na duži rok, takođe bi doprinijeli unapređenju rodne ravnopravnosti u političkom i javnom predstavljanju i odlučivanju.

Veoma je važno da mišljenja, problemi i interesi žena budu u potpunosti zastupljeni u donošenju odluka. Sigurno je da žene u političkom i javnom odlučivanju unose novu perspektivu i različitost mišljenja, kao i drugačije vrste prioriteta koji su mnogo bliži svakodnevici i životu svih ljudi. To doprinosi boljem i efikasnijem definisanju političkih prioriteta i poboljšanju kvaliteta života za sve. Žene i muškarci imaju različita iskustva, potrebe i prioritete i to je veoma važan argument zašto je uravnoteženo učešće žena i muškaraca u odlučivanju tako važno I smatra se preduslovom suštinske demokratije.

Povećano učešće žena u političkom i javnom životu ima višestruke koristi za svako društvo, jedan je od najvažnijih pokazatelja napretka i demokratije i jedan od najvažnijih prioriteta u postizanju suštinske ravnopravnosti polova. Nekoliko je ključnih argumenata koji govore tome u prilog:

* Pravednost i jednakost - Sva ljudska bića su rođena jednaka i ravnopravna, bez obzira na pol ili bilo koju drugu različitost. Jednakost ne znači istost, već uvažavanje različitosti.

* Odgovornost - Međunarodnim dokumentima, Ustavom i zakonima naše zemlje garantovana je ravnopravnost svih, bez obzira na pol ili bilo koje drugo svojstvo. Država ima odgovornost da osigura uživanje i zaštitu pravno utemeljenih ljudskih prava i sloboda za sve građane i građanke.

* Društveni i ekonomski razvoj - Unapređenjem ravnopravnosti žena i muškaraca smanjuje se siromaštvo, unapređuje cijelo društvo i privreda jedne zemlje i povećava životni standard.

* Kvalitet života - Ravnopravnost žena i muškaraca poboljšava kvalitet života, sigurnost i blagostanje svakog pojedinca i pojedinke, koji imaju jednake šanse za srećan lični, porodični i profesionalni život i ostvarivanje svih svojih potencijala.

Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog