Vijesti

Dodik: Tužilaštvo BiH ponižava i vrijeđa srpske žrtve

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je naredba Tužilaštva BiH odnosno tužioca Behaije Krnjića o neprovođenju istrage protiv 455 lica za ratne zločine u logorima "Silos", Tarčin OŠ "9. maj", "Krupa", "Igman" i "Hrasnica" aspolutno neprihvatljiva, krajnje uvredljiva i ponižavajuća za sve žrtve ratnih zločina počinjenih u pomenutim logorima.

"Ova odluka je još jedan u nizu primjera selektivne pravde Tužilaštva BiH", naglasio je predsjednik Dodik.

On je istakao da Republika Srpska neće prihvatiti ovu odluku i da će nastaviti da koristi sva pravna i institucionalna sredstva, kako bi izvršioci ratnih zločina u ovim logorima bili izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni.

"Smatramo da je u pomenutim predmetima prikupljeno više nego dovoljno relevantnih dokaza i potresnih svjedočenja srpskih logoraša, da se nastavi istraga o počinjenim zločinima nad pripadnicima srpskog naroda", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je očigledno da pomenuti tužilac uopšte nije bio zainteresovan za te dokaze, budući da je donio odluku o nesprovođenju istrage samo nekoliko dana nakon što je preuzeo predmet od prethodnog tužioca.

"Ova odluka i ponašanje tužilaca u Tužilaštvu BiH još jednom su potvrdili potrebu da se preispita, ne samo način imenovanja tužilaca, nego i ozbiljno razmotri svrha postojanja i potreba ukidanja Tužilaštva BiH, institucije koja je nelegitimno uspostavljena nametnutom odlukom visokog predstavnika, mimo Ustava BiH", istakao je predsjednik Srpske.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog