Vijesti

Povratak kralja Petra II u Srbiju

BEOGRAD - Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića stigli iz Amerike u Beograd. Tijelo kralja na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su porodica i predstavnici države. Njegovo tijelo počivaće u kapeli pri Dvoru na Dedinju u Beogradu, prije nego što bude sahranjen pored predaka u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

Povorka sa posmrtnim ostacima posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića stigla je juče oko 15.30 u Beli dvor na Dedinju. Posmrtni ostaci kralja Petra II dopremljeni su oko 14 časova u Beograd, čime je posthumno okončano njegovo sedam decenija dugo izgnanstvo.

Sahrana posmrtnih ostataka kralja Petra II  Karađorđevića biće sredinom maja na Oplencu, najavio je u njegov sin, princ Aleksandar Karađorđević.

"Naš plan je da on bude sahranjen sredinom maja na Oplencu. Radimo na tome da se u Srbiju vrate i kraljice Marija i Aleksanda, a cilj je da se vrati i princ Andrej", rekao je Karađorđević u dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu.

Aleksandar Karađorević rekao je da je donošenje posmrtnih ostataka njegovog oca u Srbiju veliki dan za njega i njegovu porodicu.

"Ovo je veoma emotivan dan za moju porodicu i mene i ovo je dan kada se ostvario san. Moj otac, kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu", rekao je princ Karađorđević.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je liturgiju u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog, a povratak posmrtnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju nazvao je istorijskim događajem i djelom Božje pravde.

Prema riječima patrijarha, Petar II Karađorđević preminuo je u tuđini, jer je bio prisiljen da napusti voljenu zemlju i narod, što je velika patnja i duševno stradanje ne samo za kralja već i za sve obične ljude.

Irinej je, međutim, konstatovao da je, zahvaljujući tome, manastir Svetog Save u Libertvlu u SAD postao velika svetinja i mesto hodočašća i saborovanja na kojem se grijala svijest o nacionalnom identitetu i pripadnosti Srba u dijaspori.

Izražavajući razumjevanje za tugu srpske emigracije u SAD zbog toga što su prvobitni grobovi Jovana Dučića, vladike Nikolaja, a sada i kralja Petra ostali prazni, patrijarh je izrazio nadu da će i prazni grobovi biti ohrabrenje Srbima da ostanu ono što jesu.

"Radujemo se povratku voljenog kralja zemlji, otačastvu i svojoj kraljevskoj porodici, kako onima koji su živi tako i onima sa kojima će počivati i čekati dolazak Gospodnji", rekao je Patrijarh u besjedi nad posmrtnim ostacima kralja Petra II Karađorđevića.

Izgnanstvo dugo sedam decenija

Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine. Obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, poslije čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio poslije ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.

Pošto je u vrijeme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namjesništvo.

Odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom NJemačkom na početku Drugog svetskog rata izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara.

Kralj Petar II je nakon što je Jugoslavija okupirana zajedno sa jugoslovenskom vladom emigrirao prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat.

U junu 1941. godine u Londonu se pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbjegli pred nacističkom okupacijom.

Kralj Petar II nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živio u Londonu, a posljednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine.

Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu, nedaleko od Čikaga u državi Ilinois.

RTS/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog