Kultura

Vlasenički „umjetnici u preživljavanju“

VLASENICA - Vlasenički Centar za kulturu i sport zaposlenima u toj ustanovi duguje 13 plata, a više od četiri godine radnici nisu mogli da ovjere zdravstvene knjižice zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Tvrdi to Aćim Todorović, referent za kulturu u vlaseničkom Centru, koji položaj svojih kolega opisuje kao nepodnošljiv.

- Pošto živimo i radimo u ustanovi za kulturu, mi smo vjerovatno umjetnici u preživljavanju. Jedva sastavljamo kraj s krajem, a ne možemo ni da se prijavimo u Crveni krst i koristimo usluge Narodne kuhinje. Nismo u mogućnosti da ostvarimo bilo kakva prava - istakao je Todorović.

Osnivač Centra je opština Vlasenica, a u svom sastavu ima tri "proizvodne" cjeline: štampariju, knjižaru i fiskulturnu salu.

Ustanova zapošljava sedam radnika, od kojih je jedan na neplaćenom odsustvu, a dva su "pred penziju", a od programskih sadržaja s vremena na vrijeme ponudi neku folklornu manifestaciju ili pjesničko veče.

- I to što se organizuje zasluga je Književnog kluba "Luča" i vlaseničke "Prosvjete", koji to rade bez bilo kakve naknade - kaže Todorović.

Načelnik opštine Dragoslav Todorović kaže da ipak postoji rješenje.

- Jedini izlaz iz ovakve situacije je reorganizacija Centra, s jedne strane, i veći angažman menadžmenta firme na povećanju prihoda, s druge - kaže Todorović.

Dodaje da je u budžetu za ovu godinu za rad Centra planirano 50.000 maraka, a da bi novac koji nedostaje trebalo da bude obezbijeđen boljim poslovanjem.

Takođe, opština je, kaže načelnik, prihvatila da svu neophodnu "papirologiju" štampa u Centru.

- Rekao sam im: "Dajte vi napravite prijedlog o reorganizaciji i donesite ga, ili nađite dodatni izvor prihoda". Izgleda da su se oni malo opustili jer su na jaslama budžeta i misle "lako ćemo" - smatra Todorović.

Direktor ove ustanove Marko Todorović, koji je došao na tu funkciju kada je Centar već bio u golemoj finansijskoj dubiozi, kazao nam je da će dati izjavu kada bude imao plan konsolidacije Centra ili kada digne ruke od svega.

Narodna biblioteka

- Apsurdno je da Narodna biblioteka, koja je podstanar u zgradi Centra za kulturu i sport, naplaćuje salu biblioteke kada u saradnji da "Lučom" ili "Prosvjetom" pravimo, i to uglavnom besplatno, neke književne večeri ili promocije knjiga. Uredno nam ispostave račun da bismo to održali - kaže Aćim Todorović.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog