Region

Slikovnica koja je šokirala domaću javnost

BANJALUKA - Slikovnica za djecu naziva “Benko i Zenko” u izdanju kuće “Planjah” iz Tešnja, a u kojoj se do detalja opisuje klanje jagnjadi i nabijanje na kolac, šokirala je čitavu BiH, ali i regiju, kada se pojavila na kioscima.

U slikovnici za djecu “Benko i Zenko” u izdanju kuće “Planjah” iz Tešnja se do detalja opisuje klanje jagnjadi i nabijanje na kolac

U slikovnici se mogu jasno pročitati zastrašujući citati, koji sigurno nisu za djecu.

“Svu vašu stariju braću i sestre gazda je prodao pred maj i svi su zaklani, oguljeni i stavljeni na ražanj, to jest nabijeni na kolac i dugo, dugo okretani i pečeni na užarenoj vatri. Posle vas poguzije pojedu, a kosti ponesu psima da se i oni zaslade”, jedan je od citata iz pomenute slikovnice.

Takođe, u slikovnici se mogu pročitati i citati poput: “Ne mogu, Rile, tako mi Boga! Ovog ne mogu zaklati. On me čitavo vrijeme gleda. On ima sjaj očiju isti kao moj pokojni sin koga je zgazio auto dok se vraćao iz škole - zajecao je slomljeni mesar. - Vidio sam krv i Zenkino tijelo, oguljeno, kako visi na drvetu. Kasapin Piksi me čudno gledao vršeći pripremu za klanje. Pitao sam se koliko li je on jaganjaca zaklao i ogulio, koliko li je on moje braće i sestara kasapio? - zapitao se Benko.” 

 

Ovakvi citati su izazvali mnoštvo kritika i svi se uglas pitaju “pa zar da djeca čitaju priče o klanju umesto Branka Ćopića i njegovih prelijepih dječjih priča na kojima su odrasle generacije na ovim prostorima”.

Bajruzin Hajro Planjac, autor slikovnice “Benko i Zenko”, na kritike odgovara riječima da iza toga stoje “povrijeđene sujete jednog broja pisaca”, te da o kvalitetu njegove slikovnice najbolje govori podatak da je ona štampana u 60.000 primeraka.

- Djeci je potrebno prikazivati stvarnost onakvom kakva jeste umjesto da ih držimo u neznanju. Ovu slikovnicu je pre štampanja pregledalo desetak pedagoga i nisu našli ništa sporno - kaže Planjac.

Novosti.rs/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog