Region

Dačić: Niko nije pominjao stolicu za Kosovo u UN

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić tvrdi da niko nikada na sastancima u Briselu nije otvarao pitanje stolice za Kosovo u UN, pa ni Srbija.

"Apsolutno niko nikada niti u javnim, niti u nezvaničnim nastupima, niti na sastancima u Briselu to pitanje nije otvarao", rekao je Dačić, ponovivši da je govorio da je o tako nečem moguće razgovarati samo ako se razgovara o cjelovitom rješenju.

On je za RTS izjavio da postoje pritisci, da se ne ometa članstvo Kosova u nekim međunarodnim organizacijama, ali da se o tome zna i da je o tome već javno govoreno u EU.

"Za nas je to pitanje apsolutno neprihvatljivo bez sveobuhvatnog rešenja problema Kosova i Metohije", naglasio je Dačić, reagujući na izjavu njemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma da pitanje hoće li Kosovo dobiti stolicu u UN nije tema za danas, ali će biti eventualno rezultat političkog dijaloga u budućnosti.

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je za B92 da učlanjenje Kosova u UN nije uslov za određivanje datuma za početak pregovora EU i Srbije i dodala da je izjava njemačkog ambasadora "nesrećno interpretirana".

Grubješić nije mogla da kaže da li bi takav uslov mogao da bude postavljen za članstvo Srbije u EU, ali je rekla da nije samo Srbija ta koja blokira dobijanje stolice za Kosovo u UN.

Ona je navela da je za tako nešto potrebna i dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini i da niko od stalnih članica Savjeta bezbjednosti ne bude protiv, a poznato je da nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina.

Grubješićeva smatra da za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU Srbiji neće biti postavljani novi uslovi.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog