Vijesti

Gotovina predložen za "Počasnog građanina Bihaća"

BANJALUKA - Hrvatski general Ante Gotovina predložen je za priznanje “Počasni građanin Bihaća”. Gotovinu je za ovo priznanje opštini Bihać i Komisiji za dodjelu odlikovanja i priznanja predložio HDZ Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Bihaću.

Ovakvoj inicijativi podrška je odmah stigla iz Udruženja hrvatskog vojnika Unsko - sanskog kantona.

U obrazloženju prijedloga za odlikovanje Gotovini se navodi da je zahvaljujući hrvatskoj vojsci na čijem je on čelu bio zaustavljena ofanziva srpske vojske na Bihać.

Iz Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske kažu za “Novosti” da je sramota da se Gotovini daju statusi počasnog građanina Bihaća, odnosno grada u BiH, kada se zna da je vodio akcije “Oluja” i “Bljesak” u kojima je etnički očišćena Hrvatska od Srba.

- Mnogi Srbi protjerani iz Hrvatske danas žive u Bosni i Hercegovini. Ovakav prijedlog iz Bihaća je još jedna u nizu provokacija za sve srpske žrtve iz Hrvatske. Srbi su protjerani iz Hrvatske, a vojska na čijem je čelu bio Gotovina je ubijala civile prilikom egzodusa. Bez obzira na to što ga je Hag oslobodio za te zločine Gotovina će uvijek biti kriv u očima Srba za zločine - ističu u pomenutom udruženju.

Podsjećanja radi, Apelaciono vijeće Tribunala u Hagu oslobodilo je u novembru prošle godine, hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su prvostepeno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima tokom i poslije akcije “Oluja” 1995. godine.

(Novosti/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog