Svijet

Gasprom iznenadio Naftogaz visokim računom

MOSKVA - Ruski energetski gigant "Gasprom" poslao je ukrajinskoj kompaniji "Naftogaz" račun na neočekivanih sedam milijardi evra za gas, koji prošle godine nije ni kupljen, izjavio je izvor iz ukrajinske firme.

Lokalni mediji navode da iznos, koju potražuje "Gasprom", odgovara količini koju je Ukrajina, prema ugovoru, trebalo da uveze tokom prošle godine.

Izvor iz "Naftogaza", koji nije želio da bude imenovan, potvrdio je da je kompanija dobila račun, ali je istakao da je Ukrajina regulisala sve isplate za gas uvezen 2012. godine.

Međutim, ugovor sklopljen između Kijeva i Moskve predviđa isporuku 52 milijarde metara kubnih gasa i poziva Ukrajinu da plati veliki dio, iako ta zemlja ne koristi svu navedenu količinu gasa.

Ukrajina, koja je do prošle godine bila glavna zemlja za tranzit ruskog gasa ka Evropi, do sada je uzaludno pokušavala da sa "Gaspromom" dogovori niže cijene ovog energenta.

Rusija je u proteklih nekoliko godina u dva navrata obustavljala isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu, zbog prevelikih dugovanja bivše sovjetske republike i odbijanja Kijeva da se saglasi sa većim cijenama.

U okviru napora da smanji zavisnost od Rusije, Ukrajina pokušava da pronađe alternativne izvore energije. Kijev je krajem prošle sedmice sa kompanijom "Rojal Dač Šel" potisao ugovor vrijedan deset milijardi dolara za zajedničku proizvodnju gasa.

Krajem prošle godine, "Naftogaz" je najavio da Ukrajina namjerava da smanji uvoz gasa iz Rusije kupovinom ovog energenta od njemačkog dobavljača "RVE".

(Agenciej/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog