Vijesti

Usvojen Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine čiji je cilj zaštita interesa i ustavnog poretka Srpske i uspostavljanje istinske ravnopravnosti građana i njihove jednakosti pred zakonom.

Cilj zakonskih rješenja je uspostavljanje pravne sigurnosti u imovinsko–pravnim odnosima, onemogućavanje posjedovanja, upravljanja, korištenja i uključivanja u zakonito poslovanje imovine čiji se zakonit osnov sticanja ne može dokazati.

Nacrt zakona odnosi se na imovinu stečenu poslije 1. aprila 1992. godine, od kada više nije mogao da vrijedi zakon o ispitivanju imovine koji je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji, i tiče se imovinskog cenzusa od 500.000 KM na dan sticanja imovine.

Dokument, koji je predložio šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, biće upućen u stručnu raspravu od 60 dana.

Poslanici su usvojili izmjene i dopuname Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske kojim je definisano da se opšti uslovi za vršenje prevoza lica i stvari stiču registracijom djelatnosti kod nadležnog registarskog suda.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić istakla je da u okviru registrovane djelatnosti preduzetnik može registrovati djelatnost prevoza lica, odnosno stvari za vlastite potrebe ako posjeduje jedno teretno motorno vozilo nosivosti do pet tona.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske kojim je minimum novčane kazne smanjen sa 500 na 300 KM.

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković istakla je da je ponuđenim zakonskim rješenjima izvršena izmjena principa krivice, jer je njegova formulacija u izmjenama Krivičnog zakona iz 2010. godine bila u protivrječnosti sa prihvaćenim sistemom krivičnih sankcija.

Ona je navela da se zakonskim rješenjima propisuje krivično djelo povrede osnovnih prava radnika.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske biće upućen u javnu raspravu.

Usvojeni su i Nacrt zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, te Nacrt zakona o Akcijskom fondu Republike Srpske kojim se uređuje pravni status, djelatnost i način upravljanja ovim fondom.

Srna/Frontal

Komentari
Blog