Vijesti

Čerek: Sporni novac je bio donacija SP

BANJALUKA - Milovan Čerek, bivši načelnik opštine Brod, optužen za primanje 136.000 KM mita, izjavio je juče u Posebnom odjeljenju banjalučkog Okružnog suda da nije uzimao mito od preduzeća "2D Živković" iz Dervente, već da mu je zastupnik preduzeća Velibor Živković dao novac kao donaciju za Socijalističku partiju.

Čerek je tokom današnjeg svjedočenja rekao da je zastupnik preduzeća "2D Živković" uoči parlamentarnih izbora 2010. godine dobrovoljno predao Bori Miloševiću 20.000 KM donacije za SP.

"Milošević je ovaj novac predao meni. Pola novca dao sam generalnom sekretaru SP Slobodanu Protiću, a druga polovina data je vozaču Petra Đokića da je preda u stranku, jer je Đokić tražio pomoć", objasnio je Čerek. On je Vijeću izjavio i da je 10.000 maraka koje mu je predao Milivoje Šormaz, vlasnik banjalučke firme "Limikom", takođe bila donacija partiji. Optuženi je dodao i da kod njega nije pronađen obilježen novac nakon hapšenja.

Iz Socijalističke partije danas su saopštili da nisu stranka profitera i da njeni organi svojim odlukama nikada i ni od koga nisu tražili da na nezakonit način obezbijedi bilo kakvu vrstu pomoći za funkcionisanje stranke. "Čerek nije više član SP-a i odlučno odbacujemo sve pokušaje da se eventualne greške pojedinaca vezuju sa cijelom partijom", navodi se u saopštenju SP-a.

Čerek je danas negirao da se sastao sa Živkovićem u hotelu "Biser" u Derventi i da je od njega uzeo 4.500 maraka, a kako je to u svom ranijem svjedočenju izjavio Živković. Čerek je istakao da nikada nije zvao Živkovića u opštinu Brod i da nije tačno da mu je on dao 5.000 maraka u kancelariji.

Živko Marjanac, potpredsjednik SP, potvrdio je da je Čerek dao donaciju sekretaru partije i vozaču predsjednika, ali nije znao navesti tačan iznos donacije. Objasnio je da Čereku za to nije izdata potvrda, naglasivši da je bilo slučajeva kada donatorima nisu izdavane potvrde i kada je novac išao iz ruke u ruku bez evidencija. Rekao je da je to tako rađeno, jer donatori nisu htjeli da se spominju.

Đurđica Teodosić, bivša sekretarica Opštinskog odbora SP Brod, potvrdila je da joj je Čerek dao 20.000 KM u koverti kao donaciju za stranku.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog