Vijesti

Davidi: Ne odugovlačiti više provođenje odluke Sjedić-Finci

Delegacija EU u BiH pokušaće u sljedećih nekoliko sedmica da ponovo oživi proces koji se tiče provođenja odluke “Sejdić-Finci”, a svi politički lideri i donosioci odluka iz BiH dogovorili su se da taj rok bude mart – izjavio je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

On je rekao da ovo pitanje predstavlja prepreku daljem napretku BiH na njenom putu ka EU i da nema vremena za gubljenje u procesu njegovog rješavanja.

“Imali smo mnogo pokušaja da razriješimo ovo pitanje, ali nismo uspjeli. Želimo da okupimo različite aktere u ovom procesu i da vidimo da li im na neki način možemo olakšati i pomoći da se dođe do rješenja”, rekao je Davidi za današnji “Glas Srpske.

Osvrćući se na nova ovlaštenja koja je EU dala šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu, Davidi kaže da nije riječ o novim ovlaštenjima.

“Mandat specijalnog predstavnika već je dovoljno jasan i daje mu dovoljno ovlaštenja i radi se o instrumentima i alatima koji su već dostupni specijalnom predstavniku. Neki od tih instrumenata uključuju i sankcionisanja određenih stvari ili predlaganje konkretnih mjera u vezi sa konkretnim osobama, međutim više prostora za intervenisanje imamo u smislu pružanja pomoći, budžetske podrške ili projekata na kojima radimo”, naveo je Davidi.

On je istakao da je specijalni predstavnik tokom svoje posjete Briselu dobio podsticaj da se angažuje da bi se pomoglo da se riješi pitanje “Sejdić-Finci”, koje zajedno sa mehanizmom koordinacije predstavlja prepreku da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On je ocijenio i da je prijedlog za odgađanje popisa stanovništva u BiH opravdan, ali da je neophodno da on bude izvršen u oktobru, te da je ukidanje bezviznog režima moguće samo ukoliko problem lažnih azilanata bude nastavljen i eskalira.

Govoreći o korupciji u BiH, Davidi je rekao da je pitanje korupcije jedno od prvih poglavlja koja se u pregovorima sa BiH otvaraju.

“U ovom domenu nije bilo nekih velikih uspjeha. Ovo pitanje je prisutno u političkom diskusu, ali mimo toga nije se mnogo desilo”, rekao je Davidi.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog