Albanski odbornici u Savjetu opštine Tetovo, bez ijedinog predstavnika makedonskih stranaka, aklamacijom su donijeli pomenutu odluku, čime je, kako se ističe, prekršen princip takozvane Badenterove većine. Po tom principu odluke moraju biti donošene i sa glasovima odbornika manjih etničkih zajednica. Na osnovu toga Državni inspektorat za lokalnu samoupravu Makedonije, ima sve uslove za poništenje jednostrane odluke albanskih odbornika u Tetovu.

Ostaje međutim, pitanje koliko će sve to u praksi biti ispoštovano u ovom, kao i nekim drugim prethodnim slučajevima kada su se predstavnici albanskih stranaka u sistemu vlasti u Makedoniji na sve takve “popravne odluke” oglušivali.

Državni inspektorat za lokalnu samoupravu lane je poništio odluku skopske opštine Čair o promjenama makedonskih naziva škola imenima Albanaca. I, ti promijenjeni nazivi, uprkos aktu o poništenju, i dalje stoje na obrazovnim ustanovama u tom dijelu glavnog grada Makedonije.

- Zločinac kakav je Haradinaj ne zaslužuje da bude počasni građanin ni jednog grada - izjavio je Stojanče Angelov, lider opozicione stranke Dostojanstvo, čiji članovi su makedonski veterani pripadnici vojno-policijskih snaga Vlade u Skoplju koje su se ratne 2001. borile protiv paravojnih grupacija takozvane Oslobodilačke nacionalne armije Albanaca u Makedoniji.

(Novosti/Frontal)