Region

U požaru izgorjeli konaci manastira Treskavac

PRILEP - U požaru koji je u ponedjeljak izbio u manastiru Treskavac iznad Prilepa, zadužbini srpske dinastije Nemanjić iz 13. vijeka, izgorio je veliki dio kompleksa ove svetinje, a vatra se opasno približila i crkvi posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice.


Vatra je izbila u sjevernom manastirskom krilu, a u požaru su potpuno izgorjeli konaci. U dramatičnoj trci sa vremenom, na veoma nepristupačnom terenu, pod udarima vetra koji su vatru dodatno raspirivali, gašenje požara je bilo otežano i zbog činjenice da manastir nema vodu. U akciji gašenja pored vatrogasnih jedinica iz Prilepa i Bitolja, bili su uključeni i pripadnici makedonske armije sa tri helikoptera.

- Crkva Uspenja presvete Bogorodice, koja je u centralnom dijelu manastirskog kompleksa, nije u opasnosti, požar je pod kontrolom, ali konaci nisu mogli da budu spaseni - izjavio je portparol Centra za vanredne situacije u Prilepu Vlatko Koteski.

Manastir Treskavac je rijedak hram pravoslavlja na ovim prostorima. Godinama se vodi kao jedan od 100 najugroženijih izuzetnih spomenika kulture u svijetu, jer je u svojoj dugoj istoriji nekoliko puta stradao u velikim požarima. Posljednji put prije tri decenije kada su konaci bili uništeni do temelja.

Manastir Treskavac u narodu, poznat kao Sveta Bogorodica, nalazi se u podnožju Zlatovrha, najvišeg planinskog vrha Pelagonije, desetak kilometara sjeverozapadno od srednjovekovnog grada Prilepa, na stjenovitim ograncima planinskog vijenca Babune. Prema zapisima i darovnoj povelji svetinje, bio je i episkopsko sjedište. Poznat je po bogatom darivanju i zaštiti koju su manastirskom bratstvu pružali srpski kraljevi iz porodice Nemanjića - Milutin, Stefan Dečanski i Dušan.

(Novosti/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog