Vijesti

Džombić dao punu podršku preuzimanju Fabrike duvana

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da preduzeće "Antonić trejd", koje je kupac 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka, traži da Vlada Srpske povuče tužbu koju je protiv njega podnijela zbog kršenja ugovora o privatizaciji ove fabrike i da tako da doprinos realizaciji ugovora sa "Bulgartabakom", koji je zainteresovan za preuzimanje banjalučke fabrike.

Džombić je novinarima u Banjaluci rekao da se prije dva dana nije sastao predstavnicima "Bulgartabaka", koji su tada boravili u Banjaluci, već sa predstavnicima sindikata radnika Fabrike duvana koji su tražili da sastavni dio memoranduma, koji bi trebala da potpiše Vlada, bude i kolektivni ugovor.

Premijer Srpske je dodao da će Vlada pokušati to da uradi, iako sve zavisi od kupca.

"I ranije smo rekli da ćemo dati puni doprinos da ova akvizicija uspije, ukoliko ona garantuje kredibilnog partnera, zadržavanje radnih mjesta i proizvodnju u narednom periodu", naglasio je Džombić.

Govoreći o "Željeznicama Republike Srpske" i planu njene reorganizacije, Džombić je rekao da će do kraja februara biti održana tematska sjednica na kojoj će se odrediti prema planu restrukturiranja.

"Proučio sam taj plan, koji ne predviđa stečaj, i tražiću jasan stav resornog ministarstva i rukovodstva 'Željeznica'", istakao je Džombić.

Na pitanje koliko će sredstava u ovoj godini biti izdvojeno za subvencije za struju socijalno ugroženim kategorijama, premijer je rekao da ni u 2012. godini za tu namjenu nisu bila predviđena sredstva u budžetu, već da su se subvencije isplaćivale iz dobiti Republike Srpske iz "Elektroprivrede", pri čemu je izdvojeno između sedam i osam miliona KM, što će biti urađeno i u ovoj, kao i u narednim godinama.

On smatra da je ovo posljednja godina da je Vlada obezbijedila sredstva za povrat poreza na dohodak građana, jer je došlo do promjene zakonskog rješenja.

"Izdvojena su potrebna sredstva u budžetu za ovu godinu i za 2011. godinu, kada povrat nije isplaćen", naglasio je Džombić.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog