Vijesti

Skup o odnosu prema srpskim žrtvama 20. vijeka

BANJALUKA - U Banjaluci će danas biti održan naučni skup pod nazivom "Odnos prema srpskim žrtvama u sukobima tokom 20. vijeka", koji organizuju nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica" i Pravni fakultet banjalučkog Univerziteta.

Organizatori su najavili da će u okviru naučnog skupa biti prikazan tematski film "Kontekst" mladog banjalučkog režisera Strahinje Stojakovića o stradanju srpskog naroda u sukobima tokom 20. vijeka.

Na skupu će biti obrađene teme kao što su "Diskriminacija srpskih žrtava u Tužilaštvu i Sudu BiH", "Ustaše i masovna ubistva u Hrvatskoj, 1929-1945", "BiH u vrijeme razbijanja SFRJ, 1990-1992", "Odnos prema srpskim žrtvama rata u BiH kroz proces traženja nestalih lica", te "Kultura neosjetljivosti".

U radu naučnog skupa učestvovaće, između ostalih, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović, predsjednik "Istorijskog projekta Srebrenica" Stefan Karganović, profesor na Fakultetu Političkih nauka u Banjaluci Srđa Trifković, naučni saradnik Arhiva Republike Srpske Goran Đuran, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske Goran Krčmar i novinar i publicista Slobodan Durmanović.

U saopštenju "Istorijskog projekta Srebrenica" dodaje se da su organizatori uputili poziv direktoru Dokumentaciono-istraživačkog centra u Sarajevu Mirsadu Tokači da učestvuje na skupu i da, prema podacima ovog istraživačkog centra, prikaže status srpskih žrtava u ratu u BiH.

Naučni skup "Odnos prema srpskim žrtvama u sukobima tokom 20. vijeka" biće održan danas na Pravnom fakultetu u Banjaluci sa početkom u 10.00 časova.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog