Vijesti

Preispitivanje rada Specijalnog tužilaštva RS

BANJALUKA - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milorad Novković i član Obren Bužanin boravili su juče u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske kako bi analizirali rad ove institucije i opravdanost njenog postojanja, potvrđeno je "Glasu Srpske" u VSTS-u.

Evropska komisija za demokratiju posredstvom prava, poznatija kao Venecijanska komisija, zatražila je od VSTS-a preispitivanje dosadašnjeg rada Specijalnog tužilaštva RS.

Poslije analize VSTS bi trebalo da da ocjenu rada ovog tužilaštva i dostavi analizu Venecijanskoj komisiji, koja će zatim dati preporuku da li ova institucija treba da ostane da radi ili su rezultati njenog rada pokazali da treba da bude ugašena.

Iz Venecijanske komisije "Glasu Srpske" su rekli da je borba protiv organizovanog kriminala od najveće važnosti i da bi stoga integrisanje Specijalnog tužilaštva RS u opštu tužilačku službu trebalo razmotriti u kontekstu povećanja efikasnosti u borbi protiv kriminala.

Prema podacima VSTS-a, Specijalno tužilaštvo je u 2011. podiglo 12 optužnica, od kojih je čak sedam završilo nagodbom sa optuženima.

U toku 2011. godine obustavljen je postupak u jednom slučaju za počinjeno krivično djelo iz oblasti opšteg kriminala, dok je u jednom slučaju za krivično djelo iz oblasti privrednog kriminala izrečena oslobađajuća presuda.

Od 19 istraga Specijalnog tužilaštva za oblast organizovanog kriminala, za samo četiri su podignute optužnice, dok su u 24 istrage za oblast korupcije podignute dvije optužnice.

Zbog nezadovoljstva radom Specijalnog tužilaštva predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 21. decembra prošle godine i 31. januara ove godine čelnicima te institucije uputio otvoreno pismo u kojem od njih traži da hitno počnu da rade u skladu sa svojim nadležnostima i opravdaju razloge osnivanja.

Naglasio je da će, u protivnom, vlasti biti prinuđene da razmotre efikasnija institucionalna rješenja u suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Specijalno tužilaštvo svake godine na raspolaganju ima u prosjeku oko dva miliona maraka za rad sedam tužilaca.

Do kakvih saznanja je juče došla komisija VSTS-a, nismo uspjeli da saznamo.

2010.

Prema podacima VSTS-a, Specijalno tužilaštvo u 2010. godini riješilo je ukupno 31 krivičnu istragu, a podiglo 12 optužnica.

- Od 12 optužnica, pet ih je bilo sa predloženim sporazumom o priznanju krivice (nagodbom) - istaknuto je u izvještaju VSTS-a.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog