Region

Jedinstveni stavovi Patrijarha i Srba sa sjevera

PEĆ - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je dogovor Srba sa Kosova i Metohije važan za njihov dalji opstanak u pokrajini.

Patrijah Irinej juče je poslije liturgije u Pećkoj patrijaršiji razgovarao sa predsjednicima opština sa sjevera Kosova i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem, javila je Televizija "Most".

"Moramo da se dogovaramo i da o svim pitanjima i problemima zajednički istupamo, to se odnosi na Srbe severnog Kosova, južno od Kosovske Mitrovice i na Srbe u centralnoj Srbiji", rekao je patrijarh srpski.

Nedeljković je rekao da su čelnici sa sjevera upoznali patrijarha i vladike Srpske pravoslavne crkve o situaciji u ovom dijelu pokrajine i iznijeli zabrinutost zbog najnovijih događaja koji su se desili ne samo na sjeveru Kosova i Metohiji, već i južno od Ibra.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić istakao je da treba da se pregovara, ali da je "sporno na kom mjestu, pod čijim okriljem i koje su teme o kojima se pregovara".

"Ako se, kako se krenulo, postižu parcijalni dogovori plašimo se da će priča kada je reč o nezavisnosti Kosova time biti završena", rekao je predsjednik oppštine Zvečan Dragiša Milović.

Tokom dvodnevnog boravka na Kosovu i Metohiji, u Prizrenu je juče održana i sjednica Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

(Agenciej/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog