Vijesti

Catch me if you can: Blagajnik SPC glumio pilota!

BEOGRAD - Srbislav Žikić, blagajnik Srpske pravoslavne crkve osumnjičen za pljačku milion evra iz kase SPC, ukradeni novac koristio je prije svega za kupovinu pilotskih odijela i čašćavanje svojih prijatelja pilota zaposlenih u “Jat ervejzu” kako bi mu dozvolili da uđe u pilotsku kabinu i slika se za kontrolnom tablom, saznaje se od izvora u Ministarstvu pravde.

Žikićev san bio je da postane pilot, zbog čega nije štedio kako na nabavci pilotskih odela, tako i na čašćavanju prijatelja iz "Jat ervejza" kako bi mu dozvolili da uđe u pilotsku kabinu, gdje se slikao, pa čak i te fotografije postavljao na Fejsbuk

Policija je nakon njegovog hapšenja u Patrijaršiji, u njegovom luksuznom stanu u elitnom generalskom naselju Cvećara na Dedinju pronašla i zaplijenila više pilotskih odela, ali i 13.000 evra.

Žikić je sve ovo priznao najprije u policiji, a potom i istražnom sudiji u Višem sudu u Beogradu.

- On je bukvalno vodio dvostruki život. Na jednoj strani je uzimao novac iz crkvene kase, a onda se njime pokazivao pred prijateljima tako što im je bez zadrške poklanjao značajne sume uzetih crkvenih para. Njegov san, kako je sam rekao, bio je da postane pilot, zbog čega nije štedio kako na nabavci pilotskih odijela, tako i na čašćavanju svojih prijatelja kako bi mu dozvolili da uđe u pilotsku kabinu, gdje se slikao, pa čak i te fotografije postavljao na Fejsbuk – kaže izvor lista blizak istrazi.

Iako je zvanično bio prijavljen na Užičku 46, gdje se nalazi takozvana ukleta vila SPC, u koju je svojevremeno trebalo da se useli i patrijarh Irinej, zanimljivo je da je on sa suprugom i dve ćerke prešao da živi u luksuzan dupleks od 115 kvadrata nedaleko odatle u naselju Cvećara. Ipak, kako list nezvanično saznaje, on ni supruzi nije rekao da je dupleks u koji su prešli u stvari iznajmljivao za oko 1.500 evra mesečno. Ona je, takođe, saslušana poslije njegovog hapšenja.

- Žena je bila u šoku, nije mogla da vjeruje. Ništa čudno nije primećivala u njegovom ponašanju. Kada su se preselili u taj velelepni dom, on je rekao da je to sve zahvaljujući Crkvi, koja će finansirati zakup – objašnjava izvor iz SPC.

Tužilaštvo Višeg suda u Beogradu će u narednom periodu saslušati četiri člana popisne komisije SPC zbog sumnje da je neke od njih on podmićivao kako ne bi provejravali tačan iznos novca koji se iz eparhija slivao u glavnu blagajnu Patrijaršije. Nakon saslušanja, istražni sudija je Žikiću, koji je navodno priznao da je uzeo 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra, odredio pritvor do 30 dana.

Jedan od Žikićevih dugogodišnjih prijatelja kojem je pozajmio ogromnu svotu novca je i Dejan V. iz Beograda. kako list saznaje, na saslušanju je Srbislav tvrdio da je tom drugu, pozajmio ukupno pola miliona evra kako bi se ovaj iščupao iz dugova.

Međutim, Dejan je poslije privođenja na saslušanje to negirao i rekao da se radi o sumi od 30.000 evra i da to nije mogao da mu vrati, na šta mu je Žikić rekao: “Pa dobro, ne moraš ni da vratiš“.

Telegraf.rs/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog