Region

Rešetnikov: Ne nazire se kraj surovoj balkanskoj tranziciji

BEOGRAD - Direktor Instituta za strateška pitanja Rusije Leonid Rešetnikov smatra da se surovoj balkanskoj tranziciji još ne nazire kraj, a da problem Kosova i napetost osjeća cijela Evropa.

"U geopolitičkom smislu Balkan je izuzetno važan. Ali koliko je Balkan istorijska, vjerska, kulturološka spona, toliko može da bude i zona raskola", rekao je Rešetnikov.

On je za "Večernje novosti" istakao da je Kosovo važno Rusiji jer je važno Srbiji, dodajući da se samo dijalogom može ići u pravcu postizanja zajedničkog rješenja.

Rešetnikov napominje da su Rusija i Srbija dio jedinstvene pravoslavne civilizacije, da imaju isti duhovni i kulturni kod i da su prinuđene na zajedničku budućnost, svidjelo se to takozvanim prijateljima Srbije na Zapadu ili ne.

Ističući da EU "puca po svim šavovima", Rešetnikov je rekao da mu uporna želja Vlade Srbije, uključujući i predsjednika Tomislava Nikolića, da uđe u Uniju, liči na pokušaj da se "ukrca na brod koji tone".

"Da li Srbiju u evropskoj porodici čeka bar nešto lijepo? Kakvu ulogu Srbija može da igra u jedinstvenoj Evropi? Očigledno je da će najkonkurentnije grane srpske privrede biti razrušene, jer nikome u Evropi nisu neophodni konkurenti", dodao je Rešetnikov.

Govoreći o radu Haškog tribunala, Rešetnikov je istakao da je taj sud danas apsurd srbomrzačke farse i da umjesto njega mora biti formirana nova struktura koja bi mogla da sudi ne prema riječima, nego prema djelima.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog