Region

Vučić: Verujem da Dačić nije počinio krivično delo

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da premijer Ivica Dačić nije počinio krivično delo i da će vlada opstati, jer je u naredna dva meseca pred njom važan posao vezan za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Vučić je, gostujući u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva, rekao da bi izbori i izostanak datuma, o kome će biti odlučeno u junu ove godine, bili veoma loši za proces jačanja institucija u Srbiji, privlačenje investitora i očuvanje dostignutog nivoa demokratije u društvu, a da bi opstanak aktuelne vlade moglo da ugrozi jedino pitanje legitimiteta.

Svi napori Srbije, naglasio je Vučić, usmereni su na reformu društva i dobijanje datuma za početak pregovora u junu, a izostanak tog cilja, iako ne bi bio smak sveta, značio bi "razočaranje i užasnu vest za Srbiju".

Međutim, kako je dodao, u tom slučaju vlada i predsednik ne bi snosli ni deo krivice, jer je zemlja, i po priznanju najjačih zemalja EU, poput Nemačke, uradila mnogo više nego drugi.
"Ne znam šta bismo rekli ljudima", naveo je Vučić i dodao da će i prilikom posete Berlinu, krajem februara zajedno sa potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić i predsednicom skupštinskog odbora za integracija Milicom Delević, istaći da se "plaši da će, ukoliko Srbija ne dobije datum, njen evropski put biti ugrožen.
"Ne bismo mogli da objasnimo da smo mnogo uradili, a datum nismo dobili", kazao je vicepremijer.

Vučić je rekao i da se nada da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno da će vlada opstati.

Kako je naveo, prilikom pravljenja aktulene kolacije naglašeno je da tokom ove i u sledećoj godini predstoje ozbiljni zadaci, ali da danas, kada je reč o izborima, ništa ne može da se garantuje.
"Nadam se da će vlada da opstane, a da li će ili neće - ne znam. Videćemo šta će državni organi reći po određenim pitanjaima, šta će reći instiucije", kazao je Vučić, navodeći da je pitanje legitimiteta ključno za opstanak vlade.

Upitan da li informacije o susretanju premijera s pripadnikom Šarićevog klana Rodoljubom Radulović mogu da sruše vladu, Vučić je odgovorio da veruje da premijer nije počinio krivično delo, ali da će konačan odgovor na to pitanje morati da daju nadležne državne institucije.
"Verujem da on nije pocenio krivčno delo, a to što ja verujem ne znači ništa, to će morati da kažu nadležne državne insititucije, a ako kažu drugačije...", rekao je Vučić.On je dodao da je svim službama prosleđen zahtev od tužilaštva za prikupljanje obaveštenja (PO) vezanih za taj slučaj i da će službe sve što otkriju dostaviti nadležnom tužiocu.

Na pitanje zašto se ne objavi svih 130 diskova na kojima se nalaze podaci o praćenju komunikacija državnih funkcionera sa pripadnicima Šarićevog klana, Vučić je odgovorio da niko od javnosti neće ništa da sakrije, ali da se znaju procedure delovanja nadlažnih organa.

Upitan da li će izbori u Beogradu i Vojvodini biti kompenzacija za izostanak izbora na republičkom nivou, Vučić je odgovorio da se SNS, koja u ovom trenutku možda i najviše o tome odlučuje, nije time bavila i da "politički revanšizam, ako nema ozbiljnije argumentacije, nije dobar.Prema njegovim rečima, za održavanje izbora u Vojvodini i Beogradu potreban je bolji razlog od političkog revanšizma.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da je premijer Dačić u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji išao sa odlukama vlade, Skupštine i Ustavom Srbije, a na pitanje da prokomentariše izjavu premijera u vezi stolice Kosova u UN, Vučić je objasnio da Dačić nije to rekao baš tako kako su mediji preneli i da mu je izjava izvučena iz konteksta.

Prema njegovim rečima, premijer je govorio o sveobuhvatnom rešenju i da se vidi šta je to sveobuhvatno rešenje.
"Dijalog je dobar uvek i uvek je dobro razgovarati", rekao je Vučić i dodao da je važno da Srbija u tome učestvuje ne što je naterana nego što mora da rešava probleme.

Na pitanje da prokomentariše izjave iz SPC da Rezoluciju o KiM treba promeniti, Vučić je odgovorio da poštuje SPC i njene stavove, ali i poručio "ovu zemlju i državu vode Narodna skupština, predsednik Republike i Vlada Srbije" .

On je ponovio da Srbija sve vreme ide po "tankoj žici" kretanja ka EU i istovremeno očuvanja nacionalnih i državnih interesa i dodao da mora da se vodi računa o tome kako će ljudi živeti bolje i uz upozorenje da je svaki loš politički signal loš i za invsetitore koji žele da ulažu u Srbiju.
"Zato je nama datum (za otpočinjanje pregovora sa EU) toliko važan i biće signal za mnoge firme koji će ovde da prave fabrike".U tom kontekstu Vučić je najavio da će švedska kompanija za prizvodnju nameštaja "Ikea" u aprilu 2014. doći u Srbiju.

Govoreći dalje o investicijama i zapošljavanju i naznačivši to kao prioritet vlade, Vučić je ponovio da se u slučaju dobjanja datuma može očekivati da "KIA" i "Hundai" otvore fabrke za proizvodnju rezervnih delova za automobile.

On je, govoreći o podizanju ekonomije zemlje i zapošljavanju, ukazao i na mogućnost dogovora sa UAE da se izgradi fabrika za prizvodnju visoke tehnologije, a da bi ta investcija bila vredna 4,5 milijadi dolara.Prema njegovim rečima, u tom smislu je veliki posao urađen i sa prodajom sedam propalih poljoprivrednih kombinata Al Dahri iz UAE za 100 milona evra sa dodatnim ulaganjem od šest do osam hiljada hekatara po hektaru.Prvi potpredsednik je najavio i otpisivanje međudržavnog ugovora Srbije i UAE u narednih mesec dana.

Vučić je najavio i da krajem godine očekuje prve presude u procesima pokrenutim u okviru borbe protiv korupcije.Onima koji mu, kako je rekao, svaki dan prebacuju da nema pravosnažnih presuda poručuje da u Srbiji ne postoje preki sudovi, pa da tri dana posle podizanja optužnice donose presude.

(Tanjug.rs/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog