Vijesti

Federacija BiH od sutra bez vlade?

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ će biti smijenjena tako što će joj na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma biti izglasano nepovjerenje, tvrde predstavnici SDP-a BiH, HDZ-a BiH i Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH.

Predsjednici klubova SDP-a, SBB-a BiH, te HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović, Mirsad Đonlagić i Marinko Čavara navode da je za smjenu Vlade osigurana komotna većina od 56 poslanika, odnosno 35 delegata u Parlamentu FBiH.

Ova odluka trebalo bi da bude potvrđena na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH  u petak, 15. Februara, piše "Dnevni avaz".

"Proces rekonstrukcije izvršne vlasti FBiH trebalo je da bude završen prije sedam mjeseci, dakle onog dana kada je formirana nova parlamentarna većina. Nažalost, građani FBiH postali su žrtva politike opstrukcija i blokada SDA i malih stranaka, koje ih, radi očuvanja fotelja i pozicija u javnim preduzećima, slijepo prate", rekao je Selimović.

On je uvjeren je da će ovaj proces, uprkos najavama SDA o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda, biti uspješno završen, jer "smjena ministara SDA nije vitalni nacionalni interes Bošnjaka".

Čavara je naglasio da je Sud BiH prošle godine svojom odlukom "jasno dao do znanja SDA i svima onima koji pokušavaju zloupotrebiti pitanje vitalnog nacionalnog interesa - da to ne može proći".

Đonlagić je rekao je da će Vlada, nakon izjašnjavanja Parlamenta o nepovjerenju, biti u tehničkom mandatu, sa ovlaštenjima neuporedivo nižeg nivoa nego u punom mandatu.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog