Vijesti

Analiza nastavnog plana u RS - kvalitet naučenog na najnižem nivou

BANjALUKA - Analiza nastavnog plana i programa za osnovnu školu u Republici Srpskoj, koja je prvi put urađena, pokazala je da djeca uče puno, ali ne i kvalitetno.

 
Istraživanjem je utvrđeno da postoji opterećenje nastavnim sadržajem, a da je kvalitet ishoda učenja na najnižem nivou. Stručnjaci koji su radili na ovom projektu su utvrdili i to da se od učenika u osnovnom obrazovanju zahtijeva prosta reprodukcija, najniži nivo razumijevanja, a da se veoma malo podstiče kritičko razmišljanje. Tako veliki broj osnovaca ne umije da poveže naučeno sa svakodnevnim životom, pa im to nije od velike koristi.

Da bi se nešto promijenilo na bolje i da bi bilo boljih rezultata, potrebna je dorada nastavnog plana i programa, a ova analiza će biti polazna osnova, navode u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

- Prema preporukama iz analize potrudićemo se da stvorimo osnovno obrazovanje u RS po mjeri Srpske, a za vijek u kojem živimo - rekao je Anton Kasipović, ministar prosvete i kulture RS.

GODINU DANA ZA ANALIZU Ministarstvo prosvjete i kulture RS angažovalo je u aprilu 2011. tim profesora sa Univerziteta u Banjaluci da uradi analizu nastavnog plana i programa za osnovnu školu. Tim je radio godinu dana, a kao rezultat njihovog rada nastao je obiman dokument koji sadrži analizu nastavnog programa i preporuke za njegovo unapređenje.

On je dodao da će urađena analiza biti dostupna javnosti kako bi se izbjegle nedoumice i paušalne ocjene.

Ivana Zečević, vođa grupe koja je radila analizu nastavnog plana i programa za osnovnu školu kaže da analiza nije pokazala da u narednom periodu treba ukidati određene nastavne jedinice već da je potrebno raditi na kvalitativnoj reviziji kako bi se utvrdilo koje nastavne jedinice treba da dominiraju.

- Od djece ne treba tražiti prosto pamćenje i razumijevanje sadržaja koje podrazumeva prepričavanje, nego da se naša djeca osposobljavaju da traže sličnosti i razlike, da pretpostavljaju i da daju svoje mišljenje - navela je Zeč.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog