Vijesti

Ako izgubimo ovu godinu na putu za EU gubimo i naredne dvije

SARAJEVO - Angažman političkih aktera nije primjeren ni težini ni značaju rješavanja presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić-Finci" i zato je teško očekivati njihov dogovor do marta, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" predsjednik Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

Smatra da je sasvim opravdana oštrina upozorenja vlastima BiH koja su stilgla iz Evropske komisije i Delegacije EU u BiH, jer je moguća štetnost daljnjih kašnjenja nesaglediva.

- Ovaj period do kraja marta je kritičan. Naredne godine su izbori u BiH, 2015. su promjene u Evropskoj komisiji i ako ne ispunimo tražene uslove i ne podnesemo aplikaciju za članstvo u EU tokom tekuće godine, izgubit ćemo i naredne dvije. Još najmanje tri godine bez statusa kandidata i svi gubici povezani s tim bili bi velika šteta za BiH - istakao je Genjac.

Komentarišući da su vlasti BiH u proteklom periodu ispunile malo zadataka iz dokumenta Evropsko partnerstvo, te da je BiH prošle godine dobila najlošiji izvještaj o napretku iz Brisela, navodi da su sve to loši pokazatelji i da odavno upaljeno crveno svjetlo ne prati adekvatna reakcija Vijeća ministara BiH.

- Problemi oko ispunjavanja prioriteta na našem evropskom putu su brojni. Najkrupniji među njima nisu tehničke, nego političke naravi - rekao je Genjac.

Takvi problemi, smatra, mogu se rješavati samo istinskim i predanim angažmanom donosilaca političkih odluka, odnosno ministara, pa i lidera šestorke.

Frna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog