Region

Puno državno jedinstvo nastavku pregovora

BEOGRAD - Državni vrh Srbije postigao je apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine, u koje Srbija ulazi "samopouzdano i sa jasnim ciljem", izjavio je savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Taj cilj je uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosovu i Metohiji da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. vijeku, rekao je Đurić je novinarima poslije sastanka državnog vrha u Predsjedništvu Srbije.

Prema njegovim riječima, po svim važnim pitanjima koja se predviđaju da će biti otvorena tokom pregovora u Briselu postoji puno državno jedinstvo, a Beograd očekuje i od druge strane da pokaže minimum spremnosti da se postigne kompromis.

"Da bismo došli do kompromisnog rješenja potrebno je da jedna strana ne živi u vječitom uvjerenju da može da postigne apsolutno sve i da joj se toleriše da ostane na početnim pozicijama", kazao je Đurić. On je dodao da "Srbija nudi ispruženu ruku i postizanje komprmisa za one koji žele da čuju".

Đurić je rekao i da vlasti Srbije ne očekuju da im EU ispostavi zahtjev za ukidanje "paralelnih institucija" na sjeveru KiM, a da od Brisela očekuje da ostane nepristrasan.

"Mi ne možemo da očekujemo takav zahtjev od predstavnika EU, već samo da budu nepristrasan medijator u pregovorima. Možemo, međutim, da očekujemo insistiranje prištinske strane za različite ustupke, koji nisu utemeljeni na spremnosti da se postigne komprmis. Onog momenta kada pokažu da se spremni za razgovor o kompromisu, to će biti trenutak kada možemo da očekujemo vidljiv pomak", ukazao je Đurić. On je naglasio da je sljedeća runda dijaloga u Briselu važna, ali ne i krucijalna jer je "krucijalnih sastanaka bilo na preteke, a sada je potreban suštinski napredak".

Đurić je istakao da svima u međunarodnoj zajednici treba da bude jasno da, za razliku od ranijih pregovora koji su vođeni i u prethodnoj deceniji, kao i prije jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija danas ima definisan cilj koji ostavlja prostor za kompromis i dozvoljava obema stranama da sačuvaju čast i očuvanje elementarnih nacionalnih interesa.

"Nama je važno da druga strana uvidi da je budućnost za sve koje žive na Kosovu leži u postizanju kompromisa. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga sve da izgubi. Imamo ozbiljne pregovaračke adute, jer u protivnom razgovora ne bi ni bilo, a Priština bi u nedogled nastavila sa insistiranjem da su nezavisna država", kazao je Đrucih.

Upitan o evropskim integracijama, Đurić je rekao da Srbija očekuje da dobije datum za početak pregovora s obzirom da je ispunila veliki broj uslova i sprovela temeljne institucionalne reforme, a u procesu dijaloga ostvarila veliki napredak.

Đurić je ocijenio da je predstojeća posjeta prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića Berlinu od izuzetnog značaja za Srbiju i proces evrointegracija, i naglasio da Srbija očekuje da u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Vučić će 20. februara predvoditi delegaciju Srbije koju čine potpredsjednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i predsjednica skupštinskog odbora za integracije Milica Delević u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, tokom koje će razgovarati za zvaničnicima te zemlje.

Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, trajao je oko sat vremena, a prisustvovali su mu premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja Verica Kalanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

 (Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog