Kultura

Ivo Andrić nije volio agencije, agente i agenture

Banjaluka - Đerzelez, koji je volio popiti u karavan-saraju, mogao je da bude voditelj ove skalamerije del arte! Andrić nije volio agencije, agente i agenture! Kada je neka zgodna agentica američke filmske agencije, rekla Andriću da upiše cifru honorara za snimanje filma po “Gospođici”, Andrić je rekao: “Nema tih para, gospođice, kojima me možete uplašiti!”

Ovako je banjalučki književnik, autor nagrađivanog romana “Piši tiše Andrićevo ime” Milenko Stojičić prokomentarisao akademiju “Karavan Andrićevim stazama”, koja je u utorak uveče održana u Narodnom pozorištu RS u organizaciji privatne Turističke agencije “Star travel” iz Beograda.

I tu nije kraj, ne samo da je organizator Akademije posvećene jedinom srpskom nobelovcu turistička agencija, nego je ovaj događaj najavljen u restoranu brze hrane “Mekdonalds” što je takođe izazvalo oštre kritike kulturne javnosti Republike Srpske.

- Nije Andrić za džaba napisao: “To prokleto ime i prezime... Nije toliko strašno što se ovo “zgodilo” Andriću, njegovom djelu i nama, njegovim čitačima, nego je strašno - da se više tome ne čudi! Evo, ja sam “pobornik čuđenja”, još jedine snage u ovoj našoj dolini ravnodušja! U drugim uređenim “sistemima” piščevo ime i djelo je zaštićeno - zakonom! (Fondacije, zadužbine, ministarstva kulture!) Kod nas institucije čak finansiraju duhovnu sramotu! - kaže Stojičić.

Za organizaciju Akademije agencija “Star travel” prikupila je sredstva zahvaljujući brojnim sponzorima među kojima su i Grad Banjaluka i Vlada RS.

Portparol Administrativne službe grada Banjaluka Milenko Šajić rekao je da je grad krajem prošle godine izdvojio iz budžeta 10.000 maraka za taj projekat.

- Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo trgovine i turizma iz dva razloga: zbog značaja razvoja turizma i da se mlađe generacije upoznaju sa likom i djelom Ive Andrića. Zbog toga je gradu preporučeno da se podrži taj projekat - rekao je Šajić.

Najveći dio sredstava za ovaj projekat izdvojen je iz Ministarstva trgovine i turizma RS, ali o kom iznosu je riječ juče nismo uspjeli da saznamo.

U Ministarstvu su nam rekli da pošaljemo pismeno pitanja, a poslije mnogobrojnih poziva odgovorili su da imaju sve informacije na dokumentu, ali da ne mogu da nam ih dostave, jer je ministar odsutan.

Resorni ministar Bakir Ajanović rekao je da je juče cijeli dan radio na hirurgiji, te da ništa ne zna dok ne dođe u Ministarstvo.

- Kada dođem u Ministarstvo moram vidjeti. Zvali su me danas, ali sam dežurni na hirurgiji tako da danas ne mogu ništa da Vam kažem - rekao je Ajanović.

I preduzeće “Zvornik putevi” bilo je sponzor akademije sa 5.000 KM, dok je opština Zvornik dala 10.000 KM.

- Naš posao je da radimo puteve kojima se krećemo, a Ivo Andrić je nama osvjetljavao neke druge puteve - rekao je vlasnik preduzeća “Zvornik puteva” Savo Erić.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević kaže da su “podržali akademiju jer su dobili obećanje turističke agencije da će Zvornik biti jedna od staza kojim će se kretati autobusi i ekskurzije”.

- Baš se fino sa Andrićevim imenom i djelom slažu imena “Star travel” i “McDonalds”! I još se ta “karavana” održava u nacionalnom pozorištu! Kakvi turistički karavani, pobogu?! Andrić je sa ironijom pisao o karavanima i karavanskim umovanjima! Zamislite dokle je naš jezik “uznapredovao” - akademija se zove “Karavan Andrićevim stazama” (Ili će bolje biti da se karavan zove akademija!)! - kaže Stojičić.

Karavan-akademiju vodio je voditeljski par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović, a nastupili su muzičari Bilja Krstić, Merima Njegomir i Nebojša Dugalić.

U publici nije bilo gotovo nikoga od ljudi iz kulturnog života Banjaluke i RS, niti od zvaničnika, iako su iz “Star travela” sponzorima najavljivali dolazak najviših zvaničnika RS, pa i slavnog reditelja Emira Kusturice.

Polupraznu salu pozorišta napunili su uglavnom sponzori, klijenti usluga turističke agencije i poznati banjalučki biznismeni.

Risojević

Književnik Ranko Risojević kaže da nije znao da se u Banjaluci održava ova karavan-akademija, ali se jako iznenadio kada je čuo koliko je novca izdvojeno za to.

- U Engleskoj možete da organizujete stotinu Šekspirovih staza, ali nikome ne pada na pamet da ih plaća državnim parama. Ako država nešto želi onda to organizuje i plaća. A privatne agencije su nešto drugo - kazao je Risojević.

(Glassrpske.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog