Vijesti

Ekspresne diplome u Brčkom štete Srpskoj i BiH

„Veoma sam zabrinut što se u pojednostavljenoj proceduri, bez mogućnosti upravnog nadzora i inspekcijskih pregleda, u vrlo kratkim rokovima završavaju fakulteti u Brčkom, što nam donosi brojne poteškoće jer je u BiH otvoreno tržište rada. Branićemo obrazovni sistem Republike Srpske vrlo preciznim instrukcijama, mogućim testiranjima, kao i uputstvima direktorima škola jer je nedopustivo da profesor fiskulture za tri mjeseca postane profesor matematike“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović poslije razgovora sa šefom Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko Momčilom Poljićem.

Ministar Kasipović i Poljić ocijenili su da se visoko obrazovanje u Brčko Distriktu nalazi u fazi u kakvoj je bilo u Republici Srpskoj 2005. godine. Zbog nedostatka podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast u Brčkom, trenutno ne postoji ni mogućnost inspekcijskih kontrola.

„Voljni smo da u okviru zajedničke saradnje ponudimo rješenja do kojih smo mi ovdje došli ne smatrajući da su naša rješenja idealna, ali su izgrađena. Ministarstvo će u tom pogledu pružiti podršku s namjerom da  napreduje obrazovanje u Brčkom jer time istovremeno štitimo interese Republike Srpske“, istakao je Kasipović.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko Momčilo Poljić ocijenio je da su mu dragocjena iskustva Republike Srpske jer je visoko obrazovanje u Brčkom, bar kad je riječ o privatnim visokoškolskim ustanovama, u povoju.

„Tačno je da privatni fakulteti u Brčkom dijele diplome i učiniću sve da se tome stane na put jer Brčko nije izlovano ostrvo i propusti koji se dese u Brčkom odraziće se u cijeloj BiH i regionu. Nadam se da će Brčkom ponuditi saradnju u ovoj oblasti i pojedini kantoni i nivo BiH s ciljem da vrlo brzo izgradimo kvalitetan sistem obrazovanja“, naglasio je Poljić.

(vladars.net/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog