Vijesti

Oni opominju

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Aleksandar DŽombić istakao je danas da je 23.000 boraca poginulo prilikom stvaranja Srpske i da se njihov doprinos u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ne smije zaboraviti.

"Da nije bilo boraca, ne bi bilo Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je novinarima DŽombić nakon polaganja cvijeća i prisluživanja svijeća na spomen-obilježju poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu na banjalučkom groblju Sveti Pantelija.

On je naveo da se mora voditi briga o boračkim kategorima u Republici Srpskoj.

"Vlada Srpske realizuje značajne projekte za boračke kategorije među kojima je stambeno zbrinjavanje, isplata boračkih dodataka. Ovi programi moraju biti prioritet, kao i naša briga za te kategorije stanovništva", dodao je DŽombić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić istakao je da vlast u Srpskoj pomaže boračkim kategorijama onoliko koliko se može u datim ekonomskim okolnostima.

"Podsjećam na programe stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija za šta je utrošeno više od 40 miliona KM", rekao je Radojičić.

On naglasio da su iz budžeta izdvojena značajna sredstva za invalidnine, kao i da se provodi program kreditiranja zapošljavanja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da je Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Prvog srpskog ustanka izuzetno važan datum koji se s poštovanjem obilježava.

Đokić je istakao da je važno sjećanje na one koji su stradali i dali živote za slobodu srpskog naroda u proteklim vremenima.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović je, takođe, istakao važnost sjećanja na sve koji su dali živote za slobodu srpskog naroda.

"Svih naših boraca se moramo sjećati. NJihove porodice se susreću sa različitim problemima, među kojima je i traženje nestalih", rekao je Mitrović i napomenuo da se poboljšala situacija boračke kategorije, ali da to još nije dovoljno.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz ocijenio je da su svi borci ponosni na Srpsku.

"Ponosni smo što možemo obilježavati naše datume u našoj Republici Srpskoj", istakao je Ćurguz i naglasio da se mora poboljšati status boračkih kategorija.

Cvijeće na spomen-obilježje na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci položili su DŽombić, Radojičić, delegacije kabineta predsjednika Srpske, BORS-a, Oružanih snaga BiH - Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, i nevladinih organizacija.

Cvijeće je danas položeno i na spomen-kosturnicu na banjalučkom novom groblju.

U hramu Svete Trojice u Banjaluci jutros je služena liturgija, kao i parastos za poginule borce.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog