Region

Dačić položio vijenac na Oplencu

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, lovorov vijenac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.Dačić je vijenac položio u ime Vlade Srbije, a ceremonija polaganja obavljena je uz najviše državne i vojne počasti, koje je odala počasna jedinica Garde Vojske Srbije.

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu episkop šumadijski Jovan služio je pomen, poslije čega su vijence na sarkofag Karađorđa položiti princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a u ime predsjednika Srbije njegov savjetnik Oliver Antić.

Obraćajući se skupu, savjetnik predsjednika Srbije poručio je da "veliki ljudi, velikim djelima daju primjer svojim duhovnim nasljednicima".

Princ Aleksandar Karađorđević istakao je da su Orašac i Oplenac simboli moderne srpske države i slobode, a da je Marićevića jaruga jedno od najsvetijih mjesta srpske istorije.

On je napomenuo da se ovih dana ispravlja velika nepravda, jer će njegovi otac, majka i baka - kralj Petar drugi, kraljica Aleksandra i kraljica Marija - biti sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Ovom obilježavanju prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, ministar građivinarstva i urbanizma Velimir Ilić, državni sekretar MUP-a Vladimir Božović, veliki broj građana i udruženja koja njeguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

Osim zastava Srbije, Ravnogorskog pokreta i Kraljevine Srbije, nošeni su i transparenti "Kosovo je obraz Srbije", a tokom svečanosti više puta se čulo "Kosovo je srce Srbije", "Ne damo Kosovo" i "Živio kralj".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić prisustvovaće u 16.00 časova centralnoj manifestaciji u Domu Narodne skupštine, gdje će biti održana svečana sjednica, dodijeljena odlikovanja zaslužnim građanima i otvorena izložba u holu parlamenta.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog