EU integracije BiH

Trilateralni sastanak Evropske komisije, Hrvatske i BiH veoma uspješan

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da je Evropska komisija uzela u obzir spremnost Zagreba da ispuni zahtjev BiH da ostane trenutni režim upotrebe ličnih karata prilikom ulaska i izlaska građana BiH u Hrvatsku, i naglasio da će konačnu odluku o tom režimu donijeti zemlje članice.

File, koji je juče u Briselu predsjedavao drugim trilateralnim sastankom Evropske komisije, Hrvatske i BiH, pozdravio je napredak postignut u izgradnji graničnih prelaza, ali je pozvao obje strane da to hitno bude okončano kako bi prelazi bili u funkciji do pristupa Hrvatske u EU.

On je pozdravio i finalizaciju sporazuma o lokalnom pograničnom saobraćaju, kojim će biti pojednostavljen promet građana koji žive u pograničnim oblastima, sporazuma o graničnim prelazima i zajedničko saopštenje o sporazumu Neum-Ploče, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

File je pozvao obje strane da potpišu ove sporazume najkasnije do kraja maja.

Sastanku su, osim Filea, prisustvovali i ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih pitanja Vesna Pusić.

Evropski komesar pozdravio je pozitivan duh izražen tokom susreta.

U saopštenju se ističe da je Evropska komisija predložila uspostavljanje posebnog režima za izvoz iz BiH preko hrvatske luke Ploče.

„Zahvaljujući posebnom režimu, velika većina izvoza i uvoza poljoprivredbnih proizvoda životinjskog porijekla nastaviće da stiže u Hrvatsku kao i prije priključenja EU. Posebni režim moći će da se primjenjuje od 1. jula, dok BiH i sama ispuni standarde. Lista standarda koja će biti iznijeta 1. jula može biti mijenjana od slučaja do slučaja, na osnovu razvoja trgovinskih potreba BiH“, naglašeno je u saopštenju.

Tokom diskusije obraćena je posebna pažnja na potrebe lokalnog stanovništva u pograničnom dijelu. Tranzitni režim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju garantovaće interese lokalnog stanovništva i s tim u vezi prije 1. jula biće organizovan informacioni seminar za ljude iz tih oblasti.

U saopštenju se zaključuje da je sastanak bio dobar ne samo zbog izražene dobre volje i namjera, već i zbog postignutog napretka.

"Prvi juli će biti veoma važan datum, jer Hrvatska tada postaje članica EU, a BiH njen susjed. Utvrđeno je da će time imati koristi obje zemlje i cijeli region“, zaključeno je u saopštenju evropskog komesara za proširenje.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog