Vijesti

Skupština Doboja predložila pet minuta za poslaničke diskusije

DOBOJ - Odbornici Skupštine grada Doboj umjesto dosadašnjih deset minuta ubuduće bi mogli o svakoj tački dnevnog reda da na sjednicama parlamenta diskutuju pet minuta, imaće pravo samo na jednu repliku, a o povredi Poslovnika će govoriti dva, umjesto tri minuta.

Sve ovo predviđa Nacrt poslovnika Skupštine grada, koji treba da bude upućen na javnu raspravu, nakon čega će o njegovoj sudbini odlučivati odbornici.

"Ja molim, ako se može, da se kao odbornik izuzmem iz ovog ograničenog vremena, jer fond mojih riječi i koeficijent moje inteligencije je znatno manji nego većine odbornika i da bih jednu istu stvar objasnio meni treba malo više vremena", zatražio je Sretko Đurković, odbornik NDS-a.

On smatra da "tamo gdje nema opozicije i gdje Skupština radi kao naša u prošlom i sadašnjem sazivu" nije ni potreban poslovnik.

Prema još važećem Poslovniku, odbornici imaju pravo da o svakoj tački dnevnog reda diskutuju deset minuta, imaju mogućnost na neograničen broj replika, mogu da reaguju na svaki krivi navod i povredu Poslovnika.

Zoran Lazić, odbornik SNSD-a, smatra da je predlagač, Stručna služba Skupštine grada, zarad efikasnosti rada gradskog parlamenta odlučila da predloži ovakav poslovnik, te je kolege pozvao da se odazovu javnoj raspravi i daju svoj doprinos konačnom prijedlogu akta, koji uređuje njihov način rada.

Hoću kao Bošnjak da dobijam od sada materijal na latinici, ćirilično više neću da primim, kazao Okić

 "Imam i prijedlog, da prilikom donošenja ovog poslovnika predlagač planira određena sredstva kako bi bili stvoreni tehnički uslovi da on bude ispoštovan, jer nemamo u skupštinskoj sali ni sat pa nagađamo da li je neko govorio u predviđenom vremenu ili nije", rekao je Lazić.

Svakom odborniku treba omogućiti da prisustvuje Kolegijumu Skupštine grada, što do sada nije bio slučaj, smatra Mihnet Okić, odbornik SDA, te dodaje da to treba predvidjeti novim poslovnikom, uz napomenu da u tom slučaju odbornik ne bi imao pravo odlučivanja na sjednicama Kolegijuma.

"Tražim i da se negdje posebno napiše da odbornici treba da dobiju, i ne samo odbornici, nego građani, materijal, dokument na jeziku i pismu na kojem treba da dobiju. To se dosta zloupotrebljava i hoću kao Bošnjak da dobijam od sada materijal na latinici, ćirilično više neću da primim, zato što mi je to Ustav RS tako dozvolio", kazao je Okić.

Pejo Krnjić, odbornik Liste za Doboj koju čine SBiH, HSS-NHI i NSP, naveo je da ga zanima koji su razlozi za donošenje novog poslovnika, te priznao da je već pročitao Nacrt ovog dokumenta.

"Došao sam do člana 43 u kojem stoji da odbornik može biti član jednog ili više radnih tijela, a u članu 39 starog Poslovnika bilo je ograničeno na najviše dva. Ako je razlog donošenja poslovnika da se nekome omogućuva nešto više, a drugim ne, onda treba još toga izbaciti", kaže Krnjić.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog