Ako bi stvari bile ekspresno riješene, u šta mnogi sumnjaju, prije svega zbog činjenice da dogovora o primjeni odluke "Sejdić-Finci" nema već godinama, BiH bi do kraja godine, kako je rečeno na sastanku, mogla da aplicira za status kandidata za članstvo u EU.

Međutim, osim saglasnosti lidera da, u skladu sa odlukom, iz Ustava što prije treba otkloniti diskriminatorske odredbe, koje pripadnicima nacionalnih manjina ne dozvoljavaju kandidovanje na izborima za članove Predsjedništva BiH i Dom naroda parlamenta BiH, vodeće partije nisu sačinile nikakav dokument o ovom pitanju niti su ga uputile u parlament na usvajanje.

Predsednik SNSD Milorad Dodik kazao je da bi do aprila trebalo postići rješenje o provođenju odluke "Sejdić-Finci", jer Evropa očekuje da BiH aplicira za status kandidata.

RJEŠENjE U MOSTARU?
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da bi na sastanku u aprilu u Mostaru mogla biti završena priča o izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno Doma naroda. - Ubrzano radimo procedure oko odluke suda u Strazburu - rekao je Čović.

- Na stolu su različiti prijedlozi partija, treba videti kako ih približiti, ali do aprila bi trebalo da imamo rješenje - rekao je Dodik.

On je istakao da Brisel neće prihvatiti izbore 2014. godine ukoliko ne bude sprovedena odluka Suda u Strazburu, a na bazi toga i izmjena Izbornog zakona BiH.

DNS smatra da je o pitanju donošenja političkih rješenja i odgovarajućih institucionalnih mehanizama u vezi sa odlukom "Finci-Sejdić" sve dovoljno jasno i da je krajnje vrijeme da se rješenja donesu i sprovedu u institucijama BiH, u cilju njene političke i ekonomske stabilizacije.

Iz ove stranke naglašavaju da je Srpska dala konkretna i vrlo dosljedna rješenja za pitanja "Sejdić-Finci" i vojne imovine koja vode ubrzanju evropskog puta.

- Politička stabilnost BiH je interes Srpske i upravo zbog toga se i insistira na rješavanju ova dva "zaleđena slučaja" - kažu u DNS.

Kada je reč o raspodeli imovine, Srpska prihvata da perspektivna vojna imovina bude knjižena na Ministarstvo odbrane BiH, koje će je nakon prestanka korišćenja vratiti entitetima. Sva ostala imovina treba da bude raspodjeljena na entitete, kantone i opštine.

(Novosti/Frontal)