Vijesti

Pronađen kancerogini aflatoksin u Mlijekoproduktovom mlijeku - Jedna farma izolovana

BANJALUKA - Jedna farma je izolovana nakon što su rezultati uzeti od mlijeka kompanije "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice pokazali prisustvo kancerogene supstance aflatoksin, izjavio je Srni Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta "Vaso Butozan".

Nedić je rekao da će veterinarska inspecija na toj farmi dodatno uzeti uzorke mlijeka i hrane kojom su životinje hranjene i da mlijeko neće ići u javnu potrošnju dok ne bude otklonjen uzrok.

On je naveo da je kompanije "Mijekoprodukt" uzela uzorke sa svih otkupnih mjesta i da se oni intenzivno obrađuju, te da prvi ukupni rezultati pokazuju da situacija nije loša.

Tokom vikenda ispitano je oko 500 uzoraka sa otkupnih mjesta sa područja Republike Srpske.

Nedić navodi da na pojedinim mjestima treba ponoviti uzorkovanje budući da pokazuju slabu pozitivnost.

Nedić pojašnjava da je aflatoksin metabolički produkt gljivica koji se pojavljuje prilikom nepovoljnih uslova skladištenja hrane za životinje, kada se pojavi povećana vlažnost hrane.

"Ukoliko je bilo prisustva gljivica pri povećanoj vlažnosti hrane, one se umnožavaju i razvijaju. Najštetniji je M1 toksin koji se pojavljuje u mlijeku i on se prenosi mlijekom", kaže Nedić.

Prema njegovim riječima, aflatoksin će se pojaviti u mlijeka životinja koje su konzumirale hranu u kojoj ima tog toksina.

"Ukoliko uzrok bude otklonjen i životinje više ne budu hranjene tom hranom već se ona uništi, onda više nema problema", rekao je Nedić.

On je istakao brzo reagovanje nadležnih, jer su u roku od dva dana od pojave informacije da je u "Mlijekoproduktovom" mlijeku otkriven aflaktosin u malim količinama uzeti uzorci sa svih otkupnih mjesta.

Ti uzorci su tokom vikenda obrađivani na Veterinarskom institutu "Vaso Butozan".

Kompanija "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice nakon informacija da se u zemljama regiona pojavilo mlijeko sa prisustvom aflatoksina dodatno je pojačala analize proizvoda da bi se spriječilo eventualno plasiranje takvog proizvoda na tržišta koje snabdijeva.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog