EU integracije BiH

„Parlament za Evropu“ - Kako parlamentarni predstavnici mogu ubrzati usklađivanje pravnih propisa s propisima EU

Članovi komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine RS, Parlamenta FBiH i predstavnici Skupštine Brčko distrikta sastaće se u petak, 22. februara 2013. godine u okviru inicijative „Parlament za Evropu“, koja se održava pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Na ovom sastanku, oni će razgovarati  o koracima koji moraju biti poduzeti kako bi se ostvario napredak u pitanjima u vezi sa podnošenjem vjerodostojne aplikacije za članstvo i prioritetima iz Izvještaja o napretku BiH za 2012. godinu.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi i savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Saša Marić otvoriće prvu sjednicu diskusijom o ključnim zadacima BiH na putu evropskih integracija, kao i o napretku u ostvarivanju Mape puta u vezi sa Političkim dijalogom na visokom nivou. Na ovom sastanku, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) Nevenka Savić će se fokusirati na praktične izazove s kojima se Direkcija suočava u nedostatku političkog dogovora o ključnim evropskim pitanjima.

Tokom sastanka sa zvaničnicima iz EU, parlamentarci iz BiH će imati priliku da čuju o regionalnim iskustvima parlamentaraca u pripremi vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU te o ubrzanju tempa usklađivanja pravnih propisa.

Ovo je peti ciklus inicijative „Parlament za Evropu“, koja okuplja parlamentarce iz Bosne i Hercegovine kako bi zajedno s zvaničnicima iz EU, parlamentarnim predstavnicima država članica EU i susjednih zemalja raspravljali o načinima na koje mogu unaprijediti proces pridruživanja BiH EU.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog