Region

Zagreb: Priveden treći čovjek tajnih službi

Policija i državno tužilaštvo u najstrožoj tajnosti sproveli su još jednu akciju u nastavku rasvjetljavanja nezakonitog raspolaganja i curenja tajnih informacija iz MUP-a, a priveden je bivši šef Operativno-tehničkog centra MUP-a Mate Botica.

Bura oko trgovine podacima iz tajnih istraga kriminalnim krugovima, hapšenja službenika USKOK-a, te afere sa listinzima telefonskih poziva u kojoj su se spominjala imena dojučerašnjih šefova SOA, naizgled se bila pomalo stišala, napominju hrvatski mediji. Međutim, inspektori su nastavili istragu.

Policija i državno tužilaštvo su u najstrožoj tajnosti sproveli još jednu akciju koja predstavlja nastavak rasvjetljavanja curenja tajnih informacija.

A krenulo se, ni manje, ni više, nego na donedavnog trećeg čovjeka bezbjednosnog aparata Mate Botice, koji je bio v. d. direktora OTC-a. Operativno-tehnički centar za nadzor komunikacija je servisna služba policije i bezbjednosnih službi. Praktično, svi podaci u vezi sa telekomunikacijama, počevši od tajnih mjera prisluškivanja do pribavljanja listinga telefonskih kontakata osumnjičenih osoba prikupljaju se i sprovode preko OTC-a.

Dakle, u OTC-u se na jednom mjestu mogu naći imena i drugi podaci svih osoba kojima se bave kako policija tako i SOA. Ti podaci trebalo bi da budu strogo čuvani, a sada je donedavni šef postao meta istrage zbog krivičnog dijela odavanja tajnih podataka. Policija je diskretno pretresla njegov stan i privela Boticu, koji je poslije istražnih radnji pušten na slobodu.

Za sada nema naznaka da je Botica na bilo koji način bio povezan s policajcima Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem, koji su osumnjičeni da su pripadnike organizovanog i privrednog kriminala snabdijevali informacijama o mjerama koje se nad njima sprovode. Iako izvori bliski istrazi govore o povezanosti pojedinih najblaže rečeno kontroverznih osoba, koje su mogle biti mete policije i USKOK-a, s prijašnjim vrhom OTC-a, Mate Botica ipak bi se puno prije mogao naći na udaru istražitelja zbog afere s listinzima.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog